EP schválil dohodu CETA

06.03.2017 11:53

Evropský parlament schválil obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou známou pod zkratkou CETA.

Smlouvu, která má usnadnit obchod a investice, podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů. Představitelé EU odhadují, že by smlouva v prozatímním režimu mohla začít platit už během jara. Definitivně má začít platit po ratifikaci národními parlamenty.

Proti smlouvě před štrasburským sídlem parlamentu i uvnitř protestovalo několik set lidí. Pro přijetí dohody hlasovaly téměř dvě třetiny přítomných poslanců, proti byli zástupci levice a část socialistů.

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Jde o nejrozsáhlejší dohodu, jakou EU uzavřela v oblasti služeb a investic.

 

Proti dohodě CETA včera v EP vystoupil poslanecký klub GUE/NGL (na snímku i Kateřina Konečná, druhá zleva v přední řadě).

Odstranění cel a průmyslových poplatků by firmám mělo přinést nižší náklady a úspory, spotřebitelům pak prý nižší ceny.

Z velké části se otevře trh se zemědělskými komoditami a Kanada mimo jiné uzná například některé evropské standardy pro automobily, což by mělo zjednodušit export aut. Odstraňovány mají být i další takzvané technické překážky obchodu, třeba přijímáním shodných standardů a podobně.

CETA má umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky, evropským firmám se otevře přístup k tendrům v Kanadě jak na vládní úrovni, tak na úrovni jednotlivých provincií či měst a obcí.

Do Kanady by mělo být možné bez cel exportovat skoro 92 % evropských zemědělských a potravinářských produktů, Kanada otevře trh například pro evropská vína a další alkoholické nápoje. Na některé citlivé komodity, jako je vepřové či hovězí z evropské strany a mléko a mléčné výrobky z kanadské strany ale platí dovozní strop.

Předmětem diskusí byl systém urovnávání investičních sporů. Zatímco předchozí kanadská vláda trvala na klasickém arbitrážním mechanismu, EU chtěla speciální tribunál pro urovnávání sporů. Jeho členy nebudou určovat strany sporu, ale evropské a kanadské úřady. Kanada s tím vyslovila souhlas až s nástupem nového premiéra Justina Trudeaua na konci roku 2015.

Aby CETA vstoupila v platnost, musí ji ratifikovat i ČR, která to podmínila zrušením vízové povinnosti pro české občany. Kanada vízovou povinnost zrušila 14. listopadu 2013. Ze stejných důvodů Ottawa nedávno oznámila, že od 1. prosince 2017 zruší tuto povinnost i Rumunům a Bulharům.

Vlnu odporu vyvolala smlouva v Německu, kde proti ní loni v září demonstrovalo na 150 000 lidí. Kriticky se ke smlouvě stavěla i část německé vládní sociální demokracie (SPD). V polovině září ale uzavření dokumentu nakonec podpořila. Německý ústavní soud v říjnu stížnosti proti této dohodě zamítl, zároveň ale stanovil několik podmínek jejího schválení.

CETA přehlíží zájmy lidí

Europoslanci za KSČM působící ve frakci GUE/NGL vyslovili v prohlášení svůj naprostý nesouhlas se schválenou dohodou CETA. Tato smlouva je totiž zcela v rozporu s právním státem, demokracií a lidskými právy.

Pro malé a střední podniky znamená, že budou čelit nelítostné a neomezené konkurenci velkých nadnárodních společností. CETA navíc povede k poklesu zaměstnanosti v EU a zisky shrábnou korporace, které se na vyjednávání smlouvy podílely. Dohoda navíc zahrnuje systém soudů pro investice, mechanismus řešení sporů, který výrazně oslabuje svrchovaná práva EU a jejích členských států. CETA zahraničním investorům umožňuje podávat žaloby na členské státy EU z důvodu právních předpisů, které ovlivňují zisky investorů, včetně těch, které byly navrženy za účelem ochrany veřejného zdraví, životního prostředí nebo práv pracovníků, tedy pro občany. Smlouva tak chrání obchodní zájmy nadnárodních společností, zatímco lidská stránka a práva lidí jsou trestuhodně opomíjeny.

Smlouva CETA je rovněž pohromou pro evropské standardy v rámci našeho každodenního života. Kateřina Konečná k tomu dodává: »Z hlediska ochrany životního prostředí a zdraví CETA znamená, že budou oslabeny zásadní evropské normy o maximálním limitu pro rezidua pesticidů a endokrinních disruptorů. CETA navíc oslabuje právní předpisy EU týkající se GMO. Kvalita potravin v České republice se tak ještě sníží. Apeluji proto na české poslance a senátory, aby v zájmu občanů České republiky tuto smlouvu v hlasování o ratifikaci nepodpořili.«

Europoslanci za KSČM tak v souladu se svou frakcí hlasovali proti smlouvě CETA, jelikož zvyšuje zranitelnost evropských malých a středních podniků vůči nadnárodním společnostem a bude mít negativní dopady na všechny občany EU s výjimkou horních deseti tisíc.

(za, pe, čtk)
FOTO – (za)