Je čas vymanit se z diktátu EU

08.12.2017 09:36

Rozhodnutí Evropské komise podat na ČR žalobu kvůli odmítání uprchlických kvót vyvolalo u českých politiků odmítavé reakce. Rozhodnutí poslat ČR, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl oznámil první místopředseda EK Frans Timmermans.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček zopakoval dřívější stanovisko hlavy státu, že kvóty představují vměšování do vnitřních záležitostí země. »Pokud jde o moje stanovisko, je dlouhodobé a takové, že kvóty považuji za vměšování do vnitřních záležitostí ČR nebo jakéhokoliv jiného státu,« uvedl v úterý Zeman.

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s EK vyjednávat o stažení žaloby. Je jasné, že kvóty jsou nesmysl a jen podporují popularitu extremistických stran v Evropě, uvedl Babiš. »Rozhodnutí a hlavně načasovaní je velice nešťastné,« dodal. Doufá, že příští týden na summitu dostane prostor k vyjádření českého stanoviska. Babiš ve středu po svém jmenování řekl, že by ČR měla být v Unii aktivnější. Chce proto navrhnout řešení problému migrace, kterým má být boj proti pašerákům.

»Nejsem si jist, zda má pan premiér nástroje na to, aby se mu to podařilo. Nevím, co může slíbit víc, strategie ČR je jasná, aspoň není zrušena, kvóty jsme odmítali. Nevím, co by jako nový premiér mohl nabídnout, aby nás k soudu nedali,« řekl našemu listu místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jiří Valenta (KSČM). Babiš dostane mandát na summit v Bruselu (14.-15. 12.) až 13. prosince po jmenování vlády.

Státy si nemohou nechat diktovat

Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař poznamenal, že podání žaloby se očekávalo. »Není to nic, co by ČR těšilo, jakkoliv chápeme, že Evropská komise hlídá dodržování pravidel,« uvedl. Podle něj ČR opakovaně upozorňovala, že kvóty na přerozdělování uprchlíků nejsou funkčním řešením a fungují jako pobídka pro nelegální migraci. »Česká republika bude pokračovat ve své dosavadní obhajobě. Aktuální rozhodnutí nicméně nemění nic na tom, že se s komisí stále můžeme dohodnout na smírném řešení věci,« uvedl Chmelař s tím, že ČR musí tlačit na to, aby EU řešila příčiny, ne následky migrace.

»Nevím, zda vůbec má cenu, aby EU za podmínek, kdy se jednotlivým státům diktuje takovým způsobem z centra, vůbec fungovala. Otázkou je, zda není čas se zamyslet, EU restrukturalizovat tak, aby národní státy získaly opět svá dřívější práva. O hodně jsme přišli např. Lisabonskou smlouvou, nyní je dobrá doba dostat se z diktátu EU,«zdůraznil Valenta s tím, že do budoucna si žádný stát nenechá takto diktovat.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou kvóty špatné a žaloba EK je ještě horším rozhodnutím. »Výsledkem bude jen větší nespokojenost a pocit křivdy,« sdělil. Dodal, že Unie si žalobou uprchlíkům nepomůže a ještě dál sníží důvěru v Unii. Skepticky se k žalobě staví také europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Spory v Unii se podle něj nedají řešit žalobami na členské státy. Za brutální diktát Bruselu označil žalobu EK předseda SPD Tomio Okamura. Podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíkamůže záležitost s kvótami záporně ovlivnit názor veřejnosti na EU a nahrát politickým uskupením, jako je Okamurovo hnutí. Svobodní uvedli, že vyhrožování soudem, pokutami nebo odebíráním dotací patří k osvědčeným taktikám zastrašování a ukazuje na to, jací jsou představitelé Unie totalitáři a pokrytci. »Přerozdělování lidí proti jejich vůli připomíná obchod s lidmi a na něm se ČR nesmí podílet,« sdělil jejich předseda Tomáš Pajonk.

(ku)