Kvůli Jeruzalému svět Trumpa odsuzuje

08.12.2017 09:42

Americký prezident Donald Trump se dopustil porušení mezinárodního práva, když provokativně vyhlásil, že USA uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Ještě před tímto vyhlášením obavy z takového kroku vyjádřily Británie, Německo, Rusko i Čína. Papež František vyzval, aby byl ohledně Jeruzaléma zachován současný stav. Podle íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího Trumpův záměr ukazuje na »neschopnost a selhání« USA. Syrská vláda plán šéfa Bílého domu odsoudila jako nebezpečný.

Mluvčí turecké vlády řekl, že uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele »založí v regionu a světě požár, který půjde jen těžko uhasit«. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu později uvedl, že proti Trumpovu plánu se »postavil celý svět«. Šéf britské diplomacie Boris Johnson uvedl, že Londýn sleduje iniciativu Washingtonu se znepokojením. »Domníváme se, že postavení Jeruzaléma by mělo být součástí definitivního, vyjednaného řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci,« řekl Johnson novinářům v Bruselu po příchodu na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Podle něj by USA měly přijít co nejdříve s blízkovýchodním mírovým plánem. Hlavní představitel Palestiny v Británii Manuel Hassassian pro stanici BBC uvedl, že Trumpovo prohlášení je v podstatě vyhlášením války na Blízkém východě a »polibkem smrti« řešení izraelsko-palestinského sporu v podobě vytvoření dvou států.

Obava z možného zhoršení izraelsko-palestinského konfliktu zazněla také z Ruska. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že se bojí vypuknutí násilností v Jeruzalémě, Pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu po Trumpově prohlášení. Papež František, na něhož se palestinský vůdce Mahmúd Abbás v úterý obrátil s prosbou o pomoc, palestinské delegaci ve Vatikánu řekl, že »uznání práv všech lidí ve Svaté zemi« je základní podmínkou dialogu. Návštěva delegace ale s Trumpovým krokem nesouvisela, byla plánována dopředu.

Trumpovo oznámení bylo podle médií prezentováno jako »historická a soudobá realita«, nikoli jako politický akt. Zatím se prý »bezprostředně neuskuteční« avizované skandální přemístění velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. Světové společenství sjednocení Jeruzaléma ze strany Izraele, ani jeho vyhlášení izraelským hlavním městem neuznává. Palestinci počítají s tím, že získají vlastní stát a východní Jeruzalém, který nyní Izrael okupuje, bude jeho hlavním městem. Organizace islámské spolupráce (OIC), která už v pondělí oznámila, že uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele bude považovat za agresi, se kvůli krizi kolem Jeruzaléma sejde v Istanbulu 13. prosince. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson tvrdil, že americká vláda se domnívá, že míru na Blízkém východě lze dosáhnout i po Trumpově vyhlášení…

(ava, čtk)