Lidé mají právo vyměnit vládu

15.11.2011 18:23

 

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v Rádiu Česko důrazně odmítl povrchní snahy srovnávat první moderní pokus o sociálně spravedlivější společnost (tzv. reálný socialismus) se současným globálním kapitalismem.

»Každý společenský systém má přeci své plusy a minusy, každý vznikal a rozvíjel se v jiných podmínkách. Nelze srovnávat hrušky s jablky,« vysvětlil Kováčik.

Podle něj si každý sám může zvážit, zda je tak velká výhoda cestovat, kam chci, což v dobách Západem rozpoutané studené války objektivně nešlo, v porovnání např. s rizikem nezaměstnanosti a nedostatkem peněz na holé živobytí.

»Před těmi 22 lety nám vůdci tzv. sametové revoluce ale slibovali něco úplně jiného – nebude kapitalismus, straší vás s tím jen komunisté, nebude nezaměstnanost, inflace, nebudou vojenské pakty, naopak bude špičkové zdravotnictví pro každého, nejen pro vyvolené nomenklaturní kádry - vždyť si opravdu každý může sám nyní porovnat ty sliby a realitu.

Pro velkého restituenta, top manažera či vysokého státního úředníka je ta realita samozřejmě odlišná než pro matku samoživitelku, dělníka nebo učitele či důchodce,« načrtl hluboké změny v sociální struktuře společnosti od doby převratu.

Nečasova vláda chce nyní podle něj přenášet prostřednictvím reforem další břemena na bedra středně a nízkopříjmových skupin obyvatel, což vůbec není fér, neboť oni současnou ekonomickou mizérii nezavinili.

»Ti lidé přeci nerozhodovali o privatizacích, hospodářské politice, ani nenafukovali finanční bubliny, které jedna po druhé splaskávají. Proč by tedy měli trpět? Proč se jim má zvyšovat daň na potraviny, léky, energie a snižovat naopak už tak malé sociální dávky,« zeptal se poslanec redaktora, který mu neuměl odpovědět.

Vy ale lidi ve svém stanovisku výkonného výboru z pátku vyzýváte, aby šli klidně do ulic, to je podle vás parlamentní demokracie, divil se s líčeným úžasem redaktor Ondřej Černý.

Co tam v těch ulicích prý zmohou... »Ano, to je demokracie, občané mají právo vyměnit vládu, která se jim nelíbí. Podívejte se třeba do Itálie, tam lidé nebyli spokojeni s Berlusconim, vyšli do ulic a už tam není,« trpělivě vysvětloval Kováčik.

Závěrem pořadu proto pozval všechny, včetně pracovníků Českého rozhlasu, na happening Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS), který začal už v neděli na Staroměstském náměstí v Praze a potrvá do čtvrtka 17. listopadu. Akce vyvrcholí od 13 hodin »smutečními projevy« politiků na »pohřbu iluzí o převratu«.(mr)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Lidé mají právo vyměnit vládu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek