Na kvalitní dopravu si dlouho počkáme

21.11.2011 18:02

 

»Základní dopravní infrastruktura bude při současném tempu financování dobudována až za 250 let, spočítal to váš předchůdce a kolega z VV v křesle ministra, pan Vít Bárta,« uvedl v diskusi na Primě s Pavlem Dobešem poslanec KSČM Pavel Hojda.

Dobeš nebyl schopen účinně oponovat. Takové jsou totiž faktické výsledky hospodaření popřevratových vlád. Budou zřejmě chybět prostředky i na spolufinancování výstavby dopravních cest z evropských fondů. Peníze ze zdražení dálničních známek a mýtného půjdou pouze na opravy současné sítě a asi nebudou stačit. Situaci zkomplikuje rovněž zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH).

Řešení vidí Dobeš ve větším zapojení soukromého kapitálu do rozvoje dopravy a posilování konkurence i na železnici. Na otázku moderátora, jak řeší svůj konflikt zájmů, když je politicky odpovědný za České dráhy a jejich hospodářský výsledek a zároveň stát rozdává licence jejich konkurentům a vypisuje soutěže na provozování jednotlivých tratí, Dobeš uvedl, že žádný konflikt nepociťuje, diskutuje se všemi a s jeho politikou souhlasí i EU.

Podle Hojdy vlády už ale dvacet let systematicky likvidují jednotné dráhy, jsou stále oslabovány a nedofinancovány. Konkurence by mohla něco přinést, pokud by byla vpuštěna promyšleně a regulovaně v rámci jednoho jízdního řádu, podobně jako je tomu ve Švýcarsku a nikoliv na dotované tratě. Dobeš nabídl jediný »protiargument«, že nejsme ve Švýcarsku a že jednotné dráhy měly čtyřicet let na to, aby ukázaly své přednosti.

Partie tak měla opět jednu zásadní chybu - nevěnovala se konkrétním problémům občanů. »O tom, kdo ponese v managementu Českých drah zodpovědnost za osobní dopravu, se sice mluvilo, ale nevím proč. Co to bude znamenat pro ty, kteří zaplatí o 20 korun denně víc, ti žádný důvod neslyšeli. Stejně tak neslyšeli, kdy budou nové vagony a proč jsou vlaky tak často zaneřáděné, smrdí a já osobně, který jel vlakem tak tisíckrát v životě, snad nikdy nevyjel na minutu. Věci veřejné se zpočátku profilovaly jako strana, co má blízko k lidem. Teď na ně, zdá se, zapomínají. Komunisté jsou stále sví. Jiří Dolejš a po dnešku také poslanec Pavel Hojda tvoří nadmíru silnou mediální dvojici. Jsou nekompromisní, striktně přesní a přesvědčiví,« zhodnotil nedělní diskusi v Parlamentních listech mediální analytikBřetislav Polách.  

převzato z Haló novin

 

 

Diskusní téma: Na kvalitní dopravu si dlouho počkáme

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek