Názor Vojtěcha Filipa na zákon o financování politických stran

15.11.2011 18:18

 

Vláda chystá změnu financování politických stran. Nově by zřejmě vznikl podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) nezávislý orgán, který by byl pověřen kontrolou. Můžete se k tomu vyjádřit?

Je jasné, že financování politických stran se také týká korupce. Česká vláda o tom bude v tomto smyslu sice mluvit, ve skutečnosti si však chce vytvořit prostředky k tomu, aby mohla ničit opozici. Naše strana už v tomto volebním období předložila návrh zákona o financování politických stran a omezení nákladů na volební kampaně, vládní koalice a část ČSSD ho ovšem odmítla hned v prvním čtení.

Budeme o takový zákon znovu bojovat a interpelujeme Nečasovu vládu, aby ho předložila. Není nutné, aby to byl návrh z dílny KSČM, ale aby v ČR už takový zákon byl a politické strany skutečně vyjadřovaly zájmy svých voličů, nikoli bohatých sponzorů jako třeba Zdeňka Bakaly (podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů, podle amerického časopisu Forbes z roku 2010 je 828. nejbohatším člověkem na světě s majetkem 1,2 mld. dolarů).

Ten rozdělil 30 mil. Kč mezi současné vládní strany. Podobně jednají i jiné podnikatelské subjekty. Omezování státních výdajů pro politické strany nemá za cíl šetřit státní prostředky. Jeho cílem je, aby se voleb mohly zúčastnit jen ty politické strany, které si zaplatí bohatí podnikatelé, a lidé mají zůstat stranou, případně pod vlivem mediálních manipulací.

Pokud jde o kontrolu financování politických stran, ta se nyní provádí v kontrolním výboru sněmovny, kde je možné zajistit, aby ji prováděli ti zákonodárci, kteří jsou vždy z jiných politických stran. Pokud by byl zřízen tzv. nezávislý orgán, byl by zařazen např. do struktury ministerstva vnitra a mohlo by docházet k tlaku na politické strany a k návrhům na omezení jejich práce. To je nepřípustné a navíc by to bylo zbytečně drahé.(ku)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Názor Vojtěcha Filipa na zákon o financování politických stran

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek