Nechceme nové »národní hrdiny«

18.11.2011 14:40

 

Pražská rada KSČM včera uspořádala před budovou Hlávkovy koleje v Praze pietní akt k Mezinárodnímu dni studentstva za studenty popravené a umučené nacisty. Zároveň zde účastníci odsoudili zákon o tzv. třetím odboji.

Vzpomínky na události 17. listopadu 1939 se zúčastnili zástupci nejen KSČM z různých míst republiky, ale také Klubu českého pohraničí, Levicových klubů žen, Svazu mladých komunistů Československa, Slovanského výboru ČR a Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska.

Jeho předseda, poslanec a místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič po úvodním slovu poslankyně a předsedkyně pořádající organizace Marty Semelové připomněl význam oběti studenta Jana Opletala, popravy devíti představitelů českých studentských organizací, odvlečení stovek studentů do koncentračních táborů a následného uzavření českých vysokých škol za nacistické okupace.

»Stejně tak však musíme odsoudit i jiný čin, kterého se dopustila současná vládnoucí garnitura. Právě dnes začíná platit zákon o protikomunistickém odboji. Chce vytvořit novou skupinu národních hrdinů, kteří údajně bojovali proti tzv. komunistické zvůli,« uvedl Grospič.

Podle něj se musí zabránit oslavování lidí, kteří se mnohdy dopouštěli nejhorších zločinů pod rouškou boje proti režimu. »Šlo o pošlapání lidské důstojnosti a je to vážné varování, které přináší tragická smrt Jana Opletala. Nikdy se nesmíříme se zákonem o třetím odboji, který uznává vrahy a staví je na roveň bojovníků proti fašismu. Odmítněme politiku současné vlády, která má výrazně nakročeno k tomu, co jsme zažili za dob nacistické okupace,« vyzval Grospič.

Semelová poté vyslovila podporu všem včerejším akcím proti vládě a zároveň na ně všechny pozvala s tím, že tak osobně učiní.(zku)

převzato z Haló novin