PF 2017

04.01.2017 20:38

Konec roku ponořený do pochmurného inverzního počasí, kdy nám bílé Vánoce připomínají pouze dobové pořady v televizi, nás nabádá k hodnocení toho, co přinesl.

Politické ohlédnutí za rokem 2016 je však bohužel také spíše pochmurné, dá se říci, že se prostě příliš nevydařil! Pokračující válečné konflikty ve světě přinesly další vlny migrace, kdy však ne každý uprchlík vzbuzující soucit je ochrany hoden, ale spíše naopak. Jako všudypřítomná je stále citelněji cítit arogance moci velkého kapitálu. Útoky na prezidenta Zemana, neštítící se ničeho, už snad ani není třeba rozebírat.

Krajské volby nám na levici daly bolestivý políček do tváře. A neobjektivní zpravodajství na prvních stránkách médií hlavního proudu je také obrazem roku, naštěstí již za chvíli minulého.

Nový rok 2017 by tak mohl být rokem zvratu a cestou, která nás posune vpřed. Co vidím jako příslib možného zlepšení mezinárodní situace, je především aktivní vstup Ruska na pole mezinárodní politiky a také blížící se konec války v Sýrii za jejich výrazného přispění. To je možnost, jak ukázat světu i úspěšnou cestu řešení konfliktů bez vnucování našich standardů demokratického vývoje na bodácích pušek. Americké prezidentské volby dosadily do vůdcovského křesla pragmatika schopného přepočítat v dolarech každý náboj a raketu. Ukončily tak období exportu jarních a oranžových revolucí a také ukázaly oblíbenost výrazně levicovějšího Berního Sanderse mezi mladými voliči, což je příslibem pro budoucnost ne jenom USA. EU se bude muset rozhodnout, zda bude více slyšet hlasy svých občanů, vyjadřující obavy nebo hlasy úředníků v Bruselu. Blížící se volby ve velkých státech Evropy snad otevřou oči dosud nerozdělitelné koalici Merkel - Hollande.

V českých, moravských a slezských domácnostech by měl být rok 2017 spojen s růstem mezd. A to ne jenom minimální mzdy, ale i reálných příjmů. Všichni bychom měli sborově a hodně nahlas požadovat konec levné práce.

Sektorové daně, progresívní zdanění a daň z obratu v místě vytvoření, by měly zabránit odlivu nepřiměřených zisků z České republiky a podílet se tak na růstu životní úrovně.  Tímto programem doplněným o vyvlastnění strategických podniků energetiky, vodohospodářství a nerostných surovin by parlamentní volby měly oslovovat lidi práce, aby volili KSČM.

Oblast Ostravsko - Karvinského regionu je spojena s těžkým průmyslem, který byl vždy tahounem celého státu. Nekoncepční restrukturalizace, kterou procházel, se na něm těžce podepsala spolu se zlodějnami spojenými s OKD. Proto si přeji spolu s poslanci KSČM, aby stát v roce 2017 razantně vstoupil do řešení situace v hornictví a bytů OKD.

Záměry kapitálu odhaloval již Karel Marx v roce 1867 a je třeba se vrátit ke kořenům ideologie a ideálům spravedlivého světa. Rok 2017 bude příznačný změnami a je na nás, komunistech, aby změny byly ku prospěchu lidí práce, seniorů a mladé generaci.

Přeji všem úspěšný rok 2017, především hodně zdraví, životního optimismu, lásku nejbližších a také trochu toho štěstí.

Leo Luzar, poslanec PS P ČR za KSČM