Poslanci měli obstrukční víkend

07.11.2011 10:41

 

Šest dní obstrukcí má za sebou sněmovna. Sociální demokraté se snažili co nejvíc blokovat projednávání tzv. reformních zákonů, které jí vrátil Senát. Nesouhlasí s nimi opozice, ani většina veřejnosti.

Vládní tábor, který prosadil noční a víkendové jednání, brzy zbrzdil a odhlasoval dosud nevídané. Kromě omezení řečnické doby poslance na 2krát 10 minut, sloučil rozpravu o leckdy spolu 14 nesouvisejících bodech tzv. reformy.

To se v novodobé historii parlamentu ještě nestalo. Koalice výrazně omezila právo poslanců vystupovat k zásadním změnám ve zdravotnictví, sociální a důchodové oblasti, které se dotknou každého z nás. »Takové roubování konvalinky na bez« zpochybnili i sněmovní legislativci, a asi skončí stížností KSČM a ČSSD u Ústavního soudu.

»Pokud sloučíme rozpravu, tak to u některých bodů můžeme udělat, ale nemůžeme omezovat čas na vystoupení poslance na 2krát 10 minut,« citoval ze stanoviska legislativy místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD), který si ho vyžádal poté, co poslanci ČSSD nemohli potřetí vystoupit.

»Ústava byla zadupána ze strany ČSSD. Je to zoufalý pokus, kdy chce menšina, která nemá šanci vládnout, zablokovat většinu,« kontrovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová(ODS). Expředseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval ČSSD k tomu, aby místo zbytečných obstrukcí vyvolala hlasování o nedůvěře vládě.

Koalice uvažuje o změně pravidel

Diskuse chvílemi připomínala televarieté, přetlačovanou ODS a ČSSD, šťouchanci se častovaliDavid Rath (ČSSD) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Konflikty a přestřelky způsobovala také únava na obou stranách barikády. Nervy ujely i premiéru Petru Nečasovi (ODS), který má arogantní chování svého týmu vůči opozici pod palcem.

ČSSD způsob obstrukcí čas od času inovovala, čímž udržovala koalici v bdělosti. Ta se nemohla příliš vzdalovat, aby neprohrála nečekaně vyvolané hlasování. Víkendové jednání doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření. Pětici demonstrantů, aktivistů z hnutí ProAlt s transparenty sledoval dvojnásobek policistů, mobilní zátarasy obklopily parlament.

Koalice uvažuje o změně jednacího řádu sněmovny tak, aby nedocházelo k obstrukcím. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekli předsedové klubů ODS Zbyněk Stanjura a TOP 09 Petr Gazdík. Inspiraci čerpají v Německu a Rakousku.

Čas pro vystoupení stran by závisel na početním zastoupení stran ve sněmovně. »Jednací řád je koncepčně špatně postavený, protože přiznává velké postavení jednotlivým poslancům,«míní ústavní právník Jan Kysela.

To prý není pro zemi s poměrným volebním systémem, která má ve sněmovně více stran, vhodné. »Držme se tradic našeho parlamentarismu,« reagoval předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Není pro účelové změny. Přednost dává vždy dohodě, hledání kompromisu.

KSČM: Výtky v jasných stanoviscích

Za klub KSČM, který vládní změny rozhodně odmítá, vystoupili ve sněmovně poslanci s věcnými, kritickými příspěvky ke všem částem tzv. reformy. »Někomu se může zdát, že byly trochu radikální a příliš tvrdé. Ale musí to tak být, protože reformy jsou namířeny proti většině lidí,« charakterizoval je Kováčik.

Stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková mj. zdůraznila: »Dosavadní komplexní pojetí péče o zdraví občanů se redukuje na zdravotní služby o nemocného jedince. Ministerstvo zdravotnictví se vzdává koordinační funkce ve zdravotnictví a zbavuje se zodpovědnosti za rozvoj pro lidi tak důležitého oboru.

Ruší se účast profesních organizací a profesních občanských sdružení na zabezpečení odbornosti jejich členů k výkonu povolání, tvorbě sazebníků, které souvisejí s výkony zdravotní péče, tvorbě cen léčiv a zdravotních prostředků, tvorbě obecně závazných právních předpisů, udělování oprávnění k provozování nestátních zdravotnických zařízení, výběrových řízení na obsazování vedoucích funkcí ve zdravotnictví

Martě Semelové vadí, že změny sociálních zákonů koalice prosazuje nehledě na názory odborníků, veřejnosti, opozice, odborů i občanských iniciativ. »Vy způsobíte dluhy, občanům pošlete složenku. Vy zavřete oči před korupčními aférami a daňovými úniky, občané to zaplatí. Umlčujete názory varující před dopady a na občany, kteří to nezvládnou a dostanou se do dluhů a hmotné nouze, pošlete exekutory.

Vámi proklamovaná snaha o zjednodušení a zvýšení hospodárnosti systému a zvýšení motivace osob k řešení nepříznivé sociální situace má jediný cíl - zisk pro banky, soukromé firmy a agentury, víc peněz pro bohaté a utahování opasků pro ty s nejnižšími příjmy,« řekla.

Místopředseda ústavně-právního výboru Stanislav Grospič hovořil mj. o novele Zákoníku práce. »Pokud by byla přijata tak, jak ji navrhla vláda, pak míra nestability bude taková, že nebude možné ani spoléhat na podpůrné prostředky, které jsou např. upraveny zákonem, který se týká otázek insolvence, zaručení zákonného nároku na mzdu pro zaměstnance.

Ale také v souvislosti s novelou zákona o zaměstnanosti sníží výraznou jistotu zaměstnanců, že v případě ztráty zaměstnání budou zabezpečeni alespoň po dobu nutnou z hlediska jejich existence i společenské potřeby jejich základní životní potřeby,« sdělil.

Petr Braný se zaměřil na změny v penzijním systému. Privatizaci důchodových fondů považuje KSČM za špatný krok špatným směrem, který sleduje jen zájmy části finančního kapitálu.

»Nejsou důvody k oslabení formy průběžného a státem garantovaného důchodu. Penzijní připojištění by mělo zůstat dál jen na dobrovolném základě, ale s možným příspěvkem zaměstnavatele a s oddělením majetku klientů a akcionářů systému penzijního připojištění se státním příspěvkem,« uvedl. Tvrdí, že problémy lze v horizontu desítek let řešit parametrickými změnami.

KSČM prosazuje státní důchodový pilíř jako základ, který zajistí každého pracujícího občana na stáří. »Dalším pilířům se nebráníme, jak je nám podsouváno, ale chápeme to jako nadstavbu,« řekl místopředseda sociálního výboru sněmovny Miroslav Opálka.

»Zkorumpovaný stát musí mít mnoho zákonů – a to už nehovořím o jejich kvalitě,«konstatovala místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Marie Rusová, která projednávání balíku zákonů označila za nedůstojné.

Rozprava k 14. zákonům skončila v neděli 6.11 kolem 22. hod. Po té hlasy koalice byy všechny tzv. reformní zákony schválené.

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Poslanci měli obstrukční víkend

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek