Protestní shromáždění ČMKOS

23.02.2011 12:38

Dne 19.2.2011 uspořádal ČMKOS celostátní protestní shromáždění k důchodové reformě, které zúčastnilo 1100 zástupců ZO, kteří reprezentují 2 mil. zaměstnanců. Na shromáždění se ostře kritizovaly připravované reformy - důchodovou a zdravotnickou reformu, reformu DPH, občanský zákoník. Na shromáždění vystoupil sociolog Jan Keller, který reformu zkritizoval jako "ubranou hodnotu" lidem.

             Byl vysloven zásadní nesouhlas s navrženými reformami, reformy musí být pro lidí a ne proti lidem. K vládě odbory říkají "Neděkujeme odejděte". Za celou dobu připravovaného důchodové pojištění bude vyvedeno do soukromých pojišťoven cca 2 bil. Kč.  Zvýšením DPH na 20% zaplatí důchodovou reformu všichni lidé, nejen její účastníci. Na druhé straně budou firmám sníženy příspěvky do sociálního pojištění (asi aby více vyváděly svým majitelům v zahraničí - banky, Škodovka apod.). Do nového důchodového pojištění se přihlásí většinou jen lidé s vyššími příjmy - ti na to budou mít, takže lidé z nižšími příjmu budou prostřednictvím vyšší sazby DPH ještě přispívat na vyšší důchody těm bohatším. Reformy budou tedy jen pro bohaté např. lidé, kteří mají 0.5 mil Kč měsíční příjem, dostane po reformách navíc 1,5 mil. Kč. Velmi důležité si je uvědomit, že nebudeme nejen více platit na DPH, důchody, ale taky na zdravotnické připojištění, školné apod. výdobytky připravované dnešní vládou Lidé budou šetřit, bude tedy nižší spotřeba a proto tedy i výroba, zvýší se nezaměstnanost. Proto se nakonec rozpočtový schodek nebude snižovat, ale zvyšovat. Vzpomeňte se na "Úporný balíček" vlády Václava Klause", který nastartoval rozpočtové schodky.

            Odbory proto připravují masivní kampaň - "Otevřete oči", kde nejen kritizují důchodovou reformu, zdravotní reformu aj., ale navrhují i svou verzi reforem. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na tiskové konferenci prohlásil, že "Alibaba a 40 loupežníků by se muselo stydět proti tomu co připravuje vláda".   

23.2.2011(jj)

Diskusní téma: Protestní shromáždění ČMKOS

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek