Sněmovna vydala Parkanovou trestnímu stíhání

11.07.2012 22:03

    Poslanci na dnešním zasedání PS vydali exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezřívá ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Pro její vydání hlasovalo ze 176 přítomných poslanců celkem 117 poslanců, proti bylo 45 poslanců. Pro její vydání byli všichni přihlášení poslanci ČSSD, KSČM a VV. Z ODS bylo pro vydání 14 poslanců (včetně Nečase, Němcové a Pospíšila), proti bylo taky 14 poslanců (např. Fuksa, Stanjura, Šnajdr, Benda, Vodrážka), z TOP09 bylo pro vydání 7 poslanců (Heger,Gazdík ...) a 30 poslanců bylo proti (Drábek, Polčák, Husík..), z nezařazených poslanců bylo pro vydání 12 poslanců a 1 poslanec byl proti (Škárka).

    Rozprava k vydání  trvala více než 5 hodin a byla dosti emotivní. Na počátku rozpravy vystoupila asi s hodinovou obhajobou Vlasta Parkanová, která se snažila podrobně vyvrátit tvrzení policie. Nejradikálněji, nejemotivněji několikrát vystoupil v rozpravě Kalousek, který prohlásil tvrzení policie za lživá. Mimo jeho vystoupení obhajovali Parkanovou i někteří poslanci za VV. Opozice v podstatě trvala na tom, že PS není oprávněná posuzovat, zda se Parkanová dopustila  předmětných skutků s tím, že se musí obhájit před řádným a spravedlivým soudem. Z poslanců KSČM vystoupili Filip, Kováčík, Grebeníček a Opálka.

    Exministryně obrany se vzápětí po oznámení výsledků hlasování vzdala funkce místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Vedení sněmovny je nyní pouze dvoučlenné (Němcová a Zaorálek).

Zpracoval: Jan Jančura, Ostrava-Poruba, 11.7.2012

 

Diskusní téma: Sněmovna vydala Parkanovou trestnímu stíhání

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek