Sociálním službám hrozí kolaps!

25.11.2011 09:35

 

Pokud vláda nepřidá na provoz sociálních služeb pro příští rok 2,8 mld. Kč, hrozí kolaps. Sociální služby se v ČR dlouhodobě potýkají s nedostatkem peněz, pracovníci v této oblasti patří k nejhůře odměňovaným profesím.

Výtky k návrhu státního rozpočtu resortu práce a sociálních věcí zazněly včera z opozice i z koalice ve sněmovním sociálním výboru. Miroslav Opálka (KSČM) mj. poukázal na to, že od r. 2007 se kromě důchodů nevalorizovaly žádné dávky.

Ale inflace od té doby už představuje 14,1 %, reálná hodnota dávek tedy značně poklesla. Připomněl, že kvůli růstu počtu vyplácení předčasných penzí ubývá peněz na důchodovém účtu. Lidé, kteří před důchodem přijdou o práci, odcházejí v hojné míře dříve do penze.

* * *

Opálka nakousl »kyselé jablko« nedostatku peněz na sociální služby. O řešení poslance požádala Asociace krajů ČR v čele s Michalem Haškem (ČSSD), dopis poslal i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman (KSČM).

Vláda počítá pro poskytovatele sociálních služeb na r. 2012 s částkou 6,1 mld. Kč s tím, že jde o stejné peníze jako letos, což není pravda. »Některé služby byly v minulém období financovány z jiných zdrojů a vzhledem k ukončení tohoto financování dochází k výpadku příjmů u mnoha poskytovatelů,« uvádějí zástupci krajů.

»Tato částka obsahuje i prostředky, které letos nejsou zahrnuty do celkového objemu dotací – 800 mil. Kč na služby sociální prevence, financované prostřednictvím Individuálního projektu EU, 100 mil. Kč výpadku úhrad z důvodu transformace vybraných zařízení sociálních služeb, a 150 mil. Kč, určených na podporu nadregionálních sociálních služeb. Na druhé straně rostou ceny energií a výdaje poskytovatelů služeb z titulu pokrytí zvýšené sazby DPH,« byl konkrétnější Recman.

Zástupci krajů žádají poslance, aby odvrátili hrozbu omezení dostupnosti některých sociálních služeb kvůli nedostatečné dotaci z eráru a usilovali o navýšení prostředků na tyto služby minimálně na 8,9 mld. Kč.

Odbory žádají zvýšení platů sociálních pracovníků

Navíc by se prý měly zvýšit platy zaměstnanců sociálních služeb o 10 procent, což představuje další zatížení rozpočtu o 1,1 mld. Kč. Poskytovatelé služeb z celé ČR požadovali celkově až 10,2 mld. Kč.

Vladimíra Lesenská (ČSSD) podotkla, že rozpočet MPSV nepočítá s tím, že s očekávanou recesí patrně vzroste nezaměstnanost. Martin Vacek (VV) nepovažuje za dostatečné 2 mld. korun, které mají jít na dávky zdravotně postiženým.

Stejně se vyjádřil i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Růstu objemu peněz na nemocenské pojištění, když nemocnost klesá, se podivil Miroslav Jeník (ODS). Odbory prostřednictvím Dagmar Žitníkové žádaly víc peněz na platy pracovníků v sociálních službách zhruba o 2 mld. Kč.

Pro doporučení sněmovně schválit návrh rozpočtu MPSV ve vládou navržené podobě hlasovali poslanci koalice. Opozice se hlasování zdržela. Kabinet bude muset poslancům do poloviny prosince sdělit předpokládaný dopad zvýšení DPH na financování sociálních služeb v příštím roce, do konce dubna je má informovat o reálném dopadu za 1. čtvrtletí 2012.(ku)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Sociálním službám hrozí kolaps!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek