Voliči výrazně podpořili levici

15.10.2012 15:33

     Senátní a krajské volby ukázaly jasný ústup voličů od pravicových stran a příklon k levici, a to i radikální. Kontroverzní sily, resp. osobnosti však neodešly bez úspěchu.

     ČSSD zvítězila (23,6%) a KSČM se ukázala jako druhá nejúspěšnější strana (20,4%) , když za sebou nechala nejen TOP 09/STAN (6,6%), která ji těsně předčila v r. 2010 ve sněmovních volbách, nýbrž i vládního lídra ODS (12,3%) . Na politické scéně se udrželi zelení, krůček po krůčku se vracejí lidovci, (5,8%) v krajských volbách uspěla řada krajských uskupení.

     Nejúspěšnějším senátním kandidátem se stal Jíří Čunek (KDU-ČSL), byť jeho minulost je poznačena korupčním podezřením, s ním spojeným kontroverzním rozhodováním několika státních zástupců a vznikem termínu "justiční mafie" a též spornými protiromskými aktivitami. Poprvé postoupil kandidát KSČM v Praze Jiří Dolejš do 2. kola.

      Účast ve volbách nevykročila z úrovně minulých let, ač předvolební atmosféra jakého si "referenda o vládních reformách" slibovala účast vyšší.

      V krajských volbách se prolevicová orientace voličů ukázala ještě výraznější než před čtyřmi lety, kdy ČSSD zvláště díky odporu ke zdravotnickým poplatkům vyhrála ve všech krajích. Tentokrát se sice ODS, vedená Jiřím Pospíšilem, stala nejsilnější stranou v Plzeňském kraji a nováčci Starostové pro Liberecký kraj na své domácí půdě, avšak nebývale posílila KSČM. V Ústeckém a Karlovarském kraji získala nejvíce hlasů a v dalších většinou druhé místo. KSČM a ČSSD získaly většinu téměř ve všech krajích, zda ale sestaví společné rady, není jisté. ČSSD může dát přednost lidovcům, nebo jiným, čemuž zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji nahrává rozložení mandátů, roli kromě programů hrají i osobní vztahy. KSČM nevylučuje jednání s nikým, ale koalice chce tvořit programové. ODS citelně oslabila, rovněž TOP, jež mimo velká města má slabé pozice, zůstala někde i za branami, jinde se udržela jen díky spojení se Starosty. Krajská uskupení se tam, kde mají větší tradici (severní oblouk od Karlovarského po Pardubický kraj), opět do zastupitelstev dostala, avšak s výsledky, které neumožňují větší vyjednávací aktivitu a důraz.

     V senátních volbách opět ČSSD a KSČM zaznamenaly nejvíce kandidátů postupujících do 2. kola - asi ve 30 % krajů budou státi proti sobě. Sociálním demokratům postoupilo 22 kandidátů, KSČM 13, z ODS, která obhajovala 13 křesel, uspělo 10 kandidátů, lidovci a topkaři mají po dvou kandidátech, další jsou již jen jednotlivci, mj. bývalá ústavní soudkyně Elička Wagnerová či podnikatel Tomio Okamura. Dá se proto očekávat posílení dosud křehké převahy levice v Senátu. V Senátu kromě jiných skončil ministr obrany Alexandr Vondra (Litoměřicko), šéfové klubů ODS Richard Svoboda (Brno) a TOP 09/STAN Soňa Paukrtová. Na vstup do Senátu mohou zapomenout sociolog Ivan Gabal, exministra Bedřich Moldan a Jaromír Talíř, herci Vít Olmer a Ladislava Županič, sposovatelka lenka Procházková, hokejista Jiří Šlégr, sexuolog Radim Uzel a další.

      Žádný úspěch nedosáhly ANO, DSSS, NS-LEV 21. Suverenita, či VV, jen paběrky sbírala SPOZ.

     Detailní výsledky krajských voleb naleznete ZDE, 1. kola senátních voleb ZDE.

Zdroj: Haló noviny