Vláda připravila podraz na seniory

15.06.2012 08:10

        Přes důrazný odpor opozice protlačila včera pravice ve sněmovně návrh na nižší růst důchodů. ČSSD a KSČM neprosadily zamítnutí důchodové novely, kterou označily za nemravnou, podraz a podvod.

        Opálka:Za deset let přijde starobní důchodce o 68.880 Kč za to, že se změní, zdánlivě na tři roky, valorizační podmínky.

        Návrh na zamítnutí, který podali Miroslav Opálka (KSČM), Michal Babák (VV) a Adam Rykala (ČSSD), koalice odmítla.

        Reálná hodnota důchodů bude klesat. Penze se mají po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se zvyšovaly v případě inflace o celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření.»Je to obrovský podraz, podvod na všechny občany,« řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Tvrdí, že ODS a TOP 09 porušily předvolební sliby, označil je za podvodníky. »Je to první krok k likvidaci mezigenerační solidarity,« dodal.

        Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik konstatoval, že se z důchodu stane almužna. Připomněl, že při a po převratu v listopadu 1989 se slibovalo důchodcům, že v novém řádu se budou mít stejně dobře jako němečtí penzisté, kteří v létě pobývají v Německu, a v zimě odjedou do Thajska či jiných teplých krajin. »Dnes tu ‚Německo‘ máme už téměř 22 let a nevšiml jsem si, že by si - až na výjimky - náš penzista jen tak ‚mírnix týrnix‘, protože se mu chce, nebo to dokonce zdravotně potřebuje, odjel na dovolenou do teplých krajin. Zato jsem si všiml, že nám penzisté chudnou,« uvedl. Varoval občany před vějičkami pravice. Vláda podle něj obírá důchodce. »A kdy jim to vrátí?« zeptal se v duchu hesla pravice, že to, co bylo ukradeno, musí být vráceno.

 

Oslov ségru, oslov bráchu

        Kováčik navázal na Sobotku, který mj. připomněl »geniální marketingový kousek Přemluv bábu!«před volbami 2010. Vzpomínáte? Vyzýval mladé, aby přemlouvali své rodiče a prarodiče, aby nevolili levici, ale pravici. Tam, kde se podařilo bábu nebo dědka přemluvit, pravice inkasovala dodatečné hlasy, a díky tomu teď může omezit valorizaci penzí. »My máme teď program ‚Oslov ségru, oslov bráchu, cos udělal za blbost, že ses nechal ukecat!‘«, reagoval Kováčik. Za klamání národa označil tvrzení vlády, že opatření na snížení valorizace je dočasné, na tři roky. »To opatření na tři roky připraví průměrného důchodce o více než 16. 000 Kč, a další valorizace, další případné manipulace s výší důchodů se nebudou odrážet, jako kdyby toto snížení nebylo, ale od cílové hodnoty, která bude po třech letech. Takže v každém dalším roce bude průměrný důchodce přicházet o dalších více než 7.500 Kč,« sdělil.

 

Drábkův nemravný zákon

        Za nemravný považuje zákon Drábkův stínový protějšek z KSČM, místopředseda sociálního výboru sněmovny Miroslav Opálka»Málo se zdůrazňuje, že valorizace nepokryje inflaci. A i když důchody nominálně porostou, jejich reálná výše bude klesat. Klesne tak kupní síla téměř tří milionů důchodů a sníží se podíl mzdy k důchodu,« upozornil už ve 2. čtení předlohy. V prvním roce průměrný starobní důchodce přijde dle propočtu MPSV o 3.264 Kč, ve druhém o 5.520 Kč a třetím roce o 7.512 Kč. Za tři roky o 16.296 Kč. Navíc vznikne roční propad na důchodech kvůli změně valorizačních podmínek - za čtvrtý rok to bude o 7.512 Kč, za pátý rok o 7.512 Kč.»Tak to bude pokračovat, a za deset let přijde starobní důchodce o 68.880 Kč za to, že se změní zdánlivě na tři roky valorizační podmínky,« zdůraznil Opálka.

 

        Vláda argumentuje nezbytností konsolidace veřejných financí. Za tři roky by měl stát uspořit 47,7 mld. Kč. VV neprosadily, aby děti mohly odvádět rodičům-důchodcům jedno procento ze sociálního pojištění. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) by náklady byly 7-8 mld. Kč ročně, což by smazalo úspory dané nižší valorizací. Pokud bude novela platit, průměrný důchod se v roce 2013 zvýší asi o 156 Kč místo očekávaných 428 Kč. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.

 

Author: Redakce

Zdroj: Haló noviny

 

Diskusní téma: Vláda připravila podraz na seniory

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek