Vondra chce zákaz KSČM, názor odborníků ho nezajímá

21.11.2011 17:58

 

Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) má prý silné podezření, že ministerstvo vnitra nesplnilo zadání od vlády, když nepřipravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM).

Uvedl to ve včerejším pořadu Otázky Václava Moravce.

Nečasův kabinet ministrovi Janu Kubicemu v červenci uložil, aby návrh do listopadu přichystal. Vnitro už uvedlo, že ani s pomocí expertů a zpravodajců k tomu ale nezískalo dostatek závažných podkladů. Ve středu by o tom měla jednat vláda.

Podle Vondry se vláda o zákaz KSČM pokusit musí, jedinou možností nyní prý je odvolat se v žalobě na zákon o protiprávnosti komunistického režimu a KSČM prohlásit za nositelku idejí tohoto režimu.

Podle právničky Hany Marvanové současná činnost komunistické strany nedává dostatek důkazů a důvodů pro její zákaz. Domnívá se, že měla být zakázána či zrušena za svou činnost a »konkrétní zločiny« z doby mezi lety 1948 až 1989 hned po převratu.

Podle stínového ministra spravedlnosti opoziční ČSSD Jiřího Dienstbiera byl čas na zákaz komunistické strany počátkem 90. let. Nynější snahy vlády bere Dienstbier »jako trošku směšnou aktivitu«. Míní, že nejsou dostatečně pádné důvody k tomu, aby Nejvyšší správní soud stranu rozpustil. Dodal, že některé výroky představitelů komunistů jsou sice nevkusné, ale důkazy o ohrožení demokratického systému nejsou.

»Pan Dienstbier má v tomto pravdu, my demokratický systém opravdu nijak a ničím neohrožujeme,« řekl Haló novinám na otázku, jak hodnotí výroky Moravcových hostů, předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Co se týká pana Vondry, tak je to od něj jenom snaha, aby odvrátil pozornost od vlastních problémů. Je to typické, myslí si asi, že veřejnost zapomene na jeho kauzy Promopro, KPMG a Leteckých opraven Malešice,« dodal Filip.

O co šlo? Auditorskou firmu vybralo ministerstvo letos v červnu se souhlasem ministra bez veřejné soutěže, přímo v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění! Takovou možnost ale zákon připouští jen v případech krajní naléhavosti, primárně při živelných pohromách nebo jiných neočekávaných událostech.

Okolnostmi kolem zadání zakázky, kterou získala právě poradenská firma KPMG, se nyní zabývá i policie. »Stojím si za tím, jsem i teď přesvědčen, že postup byl v rozporu se zákonem,« sdělil médiím právník Marek Šrámek, který tehdy pracoval na ministerstvu.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Vondra chce zákaz KSČM, názor odborníků ho nezajímá

Vzpominám doby kdy jste lehával pod stolem.

Datum: 26.12.2011 | Vložil: Smolár

Pane Vondra, usilujete o zákaz KSČM. Vííte proč, protože odhaliuji zlodějny, které provádíte z peněz daňových poplatníků U vás demokracie je dojná kráva pro osobní potřeby.

Přidat nový příspěvek