Vyjednávací bitva kolem gripenů

26.07.2012 21:19

 

Jednání mezi českou a švédskou vládou o pokračování pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen jsou asi pěkně divoká. Naznačila to včerejší tisková konference Nečasova kabinetu. Ministr Vondra přiznal zádrhele, premiér Nečas Švédům otevřeně vyhrožoval.


»Jsem přesvědčen o tom, že poslední švédská nabídka není ve stavu, kdy by na ni měla česká strana přistoupit,« poznamenal na tiskové konferenci ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle kuloárních informací nechtějí Švédové slevit ze dvou miliard korun ročně za pronájem strojů.

 
Premiér Petr Nečas (ODS) ještě přitvrdil. Postoj švédské vlády označil za »překvapivě nevstřícný«, připomněl »stíny korupce«, které gripeny již mnoho let vrhají, a zdůraznil, že »Česká republika není v situaci, kdy by se při jednání musela podvolit postoji švédské strany«. Podle Nečase ČR navzdory rozpočtovým problémům stále ještě má na to nynější pronájem ukončit a vypsat výběrové řízení na nákup nových stíhacích strojů.
 
Lídra krajské kandidátky KSČM v Olomouckém kraji Alexandra Černého, který je zároveň stínovým ministrem obrany, premiérovo dělání ramen však příliš neohromilo. »Vnímám tyto hrátky jako tlak na snížení ceny. Ten je legitimní, jenže za prvé přichází pozdě, a za druhé vláda moc alternativ ve skutečnosti nemá,« řekl Haló novinám Černý. Podle něj si musí být i Nečas vědom, že i v případě nového výběrového řízení by gripeny nakonec zřejmě stejně vyhrály. »Jednak je na jejich obsluhu vycvičen personál i piloti, což je jasně zvýhodňuje. A pak v této chvíli není na trhu srovnatelná alternativa v cenové hladině, která by pro ČR byla dostupná. Krom letounů ruských, jichž se ovšem vláda samozřejmě štítí z důvodů ideologických,« vysvětlil Černý.
¨
 
Jednání by měla být dle Nečase ukončena do konce listopadu. Pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 mld. korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. ČR letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek.
 
 
Autor: RedakceZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Vyjednávací bitva kolem gripenů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek