Za hranou mediokracie

01.12.2011 13:05

To jsme se zase »pobavili«. Tzv. veřejnoprávní Česká televize za peníze daňových poplatníků (každý z nás totiž musí platit každý měsíc 145 Kč, i když se o situaci u nás doma, a už vůbec ne v zahraničí, nic pořádně nedozvíme) nám v pořadu »168« oznámila, že se na jednání s handicapovanými sportovci poslanci petičního výboru nedostavili.

Tak trochu naše drahá televize zapomněla připomenout, že na začátku volebního období, pod průhlednou záminkou úspor, současná vládní koalice zařídila mimo jiné i personální spojení petičního výboru a výboru kontrolního. To vše proto, aby snad opozice neměla šanci ani kontrolovat (a že je co), ani řešit připomínky občanů předložených podle jednoho ze základních lidských práv, a to práva petičního. Ono je samozřejmě velmi snadné a populární nadávat na poslance, když můžete cokoli kritizovat a za nic neodpovídat, jak to dělá třeba tento pořad ČT. Nikdo naše dobře placené (a nesmí se říkat kolik) veřejnoprávní redaktory nemůže vyměnit ani jedenkrát za čtyři roky ve volbách, a tak tam sedí bez starostí už 20 let a místo objektivní informace nám předkládají spíše polopravdy, nebo dokonce mediální manipulace. Mohou klidně a bez ohledu na to, co se odehrálo, pomlouvat kohokoli a říkat tomu »malostranské korekce«.

Nemám v úmyslu se bezhlavě zastávat svých kolegů poslanců, a už vůbec ne protilidových rozhodnutí současné většiny v Poslanecké sněmovně, ale alespoň elementární profesionalitu snad mohu jako občan a daňový poplatník žádat od těch, kteří i za mé peníze informují ostatní. To je opravdu tak těžké pro redaktory České televize zjistit, kolikrát už jednal petiční výbor opravdu veřejně o tomto problému a s jak velkým počtem poslanců? Pro naše čtenáře jen připomínám, že se sporem mezi paralympioniky a těmi, kteří se oddělili a nechtějí se dohodnout, jak bude naše státní reprezentace postižených sportovců vypadat, se zabýváme už rok téměř na každém jednání. To, že 15 členů výboru, jehož členové pro nesmyslně schválené vysoké počty v jiných výborech v každém výborovém týdnu řeší, kam vlastně mají jít, aby splnili své povinnosti, není vina jednotlivců, ale současné koalice. Nakonec i předsedkyně Poslanecké sněmovny chce zařadit na nejbližší schůzi pléna sněmovny alespoň snížení počtu 30 členů organizačního výboru, který se jí trvale sotva schází. Na posledním organizačním výboru nás byl minimální počet deset, za VV nikdo, za TOP 09 jedna poslankyně, která přiběhla z jednání sociálního výboru, ODS tři, tedy včetně předsedkyně Němcové, tři poslanci KSČM a tři poslanci ČSSD. To je opravdu výkon vládní koalice k neuvěření.

O co jde České televizi? Jde opravdu o to, aby vytvářela podmínky pro odmítnutí parlamentní demokracie a nahrazení mediokracií, jaký to bude způsob vládnutí, se ale nedozvíme. Nebo je to jen neschopnost, snad ne zlý úmysl, ale jen ubohé lokajství a poklonkování či přímo podlézavost současné koalici.

Autor: Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Za hranou mediokracie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek