Žádné lži nezůstanou bez odezvy

25.09.2012 23:25

 

Vyjádření předsedkyně KV KSČM Libereckého kraje a zastupitelky Liberce Dany Lysákovék volební kampani ODS.



O volební kampani ODS na Liberecku se v posledních napsalo mnohé. Poslední ukázkou byl pokrytecký billboard slibující zkrácení dojezdové doby záchranné služby Liberec o pět minut, ačkoliv to byla právě vládnoucí koalice složená z ODS, VV, TOP09 a starostů, kdo původních 15 minut pro dojezd záchranky prodloužil na současných 20 minut. Fakt, že toto rozhodnutí ohrozí i zdraví i životy pacientů, patrně pro tuto koalici nebyl a není podstatný. Protože si však lidé stěžují a volby se blíží, zmíněné strany se najednou začínají tvářit, jak jsou jim potřeby a zájmy lidí blízké… A tak může například ODS opět udělat i veletoč a slibovat lidem zrušení nepopulárního kroku, který i z její vůle platí už půl roku. A po volbách? Sliby, chyby… Myslím, že právě taková politika odrazuje občany od voleb a zbavuje je důvěry v parlamentní systém, což osobně považuji za velmi nebezpečné. Tato politika navíc nemá vůbec nic společného s demokracií, kterou se vládní strany tak rády ohánějí. Jde jednoduše o jasný podvod.
 
A tak není divu, že tato bezostyšnost ODS nezůstala bez odezvy. Vyjádřil se k ní nejen Stanislav Mackovík, lídr krajské kandidátky KSČM v Libereckém kraji, ale i další politici a občané. A jak se ke kritice postavila billboardová usměvavá liberecká kandidátka ODS na hejtmanku Eva Bartoňová? "Nevím, co se k tomu má co vyjadřovat Bárta nebo komunisti. Nemyslím si, že je v tom rozpor…"
 
Paní Bartoňová možná rozpor nevidí, ovšem lidé ano. Ale co je podstatné – jde o typickou ukázku komunikace ODS s občanem: „Co se má k tomu kdo vyjadřovat…“  Pokud ovšem někdo ve snaze ohlupovat voliče až tak přehání, nemůže čekat, že jeho drzý cynismus a lži zůstanou bez odezvy.
 
Jaký má ostatně názor na občany, vyjádřila Eva Bartoňová i na poslední ideologické konferenci ODS. Zde hovořila mimo jiné o tzv. krizi zodpovědnosti. Co to podle ní znamená? Přímo se vyjádřila: „Bohužel stále více lidí odmítá být zodpovědný za svůj osud, jakoby celá ČR měla být jakousi mateřskou školkou s nepřetržitou péčí… Obecná představa je, že za dluhy jednotlivce nemůže jeho přehnaná touha po věcech, které nepotřebuje, ale zlý stát, který mu nevysvětlil, že půjčovat si na luxus a platit přemrštěné úroky, je, přátelé, nesmysl. Exekuce neplatičů jako by nezavinila jejich vlastní nezodpovědnost, ale zase ten zlý stát (viz https://www.youtube.com/watch?v=zPRw0gcm2Kw). Jistě, najdou se i lidé, kteří si za své dluhy skutečně mohou sami a jednají nezodpovědně, nedovedou odolat reklamě a kupují i věci, které nepotřebují, a zabředají do dluhů zcela zbytečně. Klamavé reklamě ale stát nijak nebrání a v televizi to vypadá tak jednoduše… Ale není jich většina. Velmi mnoho lidí, kteří se dostali do dluhové pasti, za to skutečně nemůže – stačí přijít o práci, třeba jen dočasně. Většina domácností žije na doraz a nemá z čeho si naspořit rezervu pro takový případ. A bez vody, elektřiny, nájemného atd. to nejde. Zbývá tedy půjčka. Dle E. Bartoňové je tak zřejmě luxusem někde bydlet, dát děti do mateřské školy… Ano i za toto jsou v Liberci exekuce, protože i mnozí pracující lidé - ne vlastní vinou – už svými příjmy zcela nepokryjí základní životní potřeby.
 
A právě proto mají lidé plné právo se vyjadřovat ke všem lžím, které zazní ve volební kampani některých stran. A mají plné právo se ptát i na to, kde skončily ty sliby minulé.
 
 
Autor: Dana LYSÁKOVÁ, předsedkyně KV KSČM Libereckého kraje a zastupitelka LiberceZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM