76 let od Opavsko-ostravské operace

03.05.2021 17:10

Co bylo pro řadového rudoarmějce ve válce nejtěžší? „Vylézt se samopalem ze zákopu do útoku“ – tak mi kdysi odpověděl jeden z osvoboditelů Ostravy. Ani si nedovedeme představit, kolik takových chvil i tento voják musel zažít od 10. března do 5. května 1945, kdy probíhala Opavsko-ostravská operace.

 

Spočívala v útoku rudoarmějců a jednotek 1. Čs. armádního sboru směrem na československé Slezsko a severní Moravu a průniku na území Československa. Byla to největší, nejtvrdší, zničující a také nejkrvavější bitva druhé světové války na území dnešní České republiky. O Ostravské operaci již bylo napsáno mnoho a většina z čtenářů této vzpomínky jistě vzdává úctu a vděk osvoboditelům. Připomeňme si z nich alespoň některé.

 

Náročný průlom důmyslným obranným systémem německé armády svěřil J.V.Stalin 4. Ukrajinskému frontu armádního generála Ivana Jefimoviče Petrova. Do bojů významně zasáhl i 1. Čs. armádní sbor, jeho 1. tanková brigáda podplukovníka Vladimíra Janka a 1. smíšená letecká divize, vše pod velením generála Ludvíka Svobody. Od 15. března od severu začal útočit nově postavený 1. Ukrajinský front maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Od 26. března velel 4. Ukrajinskému frontu generál Andrej Ivanovič Jeremenko. Hlavního úderu na Ostravu se zúčastnila i gardová armáda generála Andreje Antonoviče Grečka.

 

V tanku č. 051, který první vjel na Sýkorův most, zahynul Ivan Ahepjuk a zraněni byli Nikolaj Ivasjuk, Josef Vaněk a Alexandr Hroch. Za svobodu Ostravy tehdy obětovali svůj život Nikolaj Ovčinikov, Josef Gregor, Miloš Sýkora, Vlastimil Čermák, stejně jako 668 rudoarmějců, jejichž popel je v mauzoleu v Komenského sadech a mnoho dalších.

 

Dnes už nemáme Památník ostravské operace. V Hrabyni ale zůstal stát monument, dnes nazývaný Národní památník II. světové války a podle názvu změnili i jeho obsah. V Ostravě a okolí jsou ale památníčky hrdinným osvoboditelům, kteří v bojích zahynuli. Doufáme, že nezůstanou bez povšimnutí komunistů alespoň ve dnech 76. výročí osvobození Československa Rudou armádou.

 

Rudá armáda osvobodila většinu Ostravy 30. dubna. Ukrajinský front v Ostravské operaci útočil na rozloze 15 tisíc km2, fronta byla široká až 170 km a sahala do hloubky přes 100 km. V bojích zahynulo 24 000 sovětských a českých vojáků. (Jen pro srovnání je zvláště dnes třeba uvést, že armáda USA při osvobozování západních Čech ztratila okolo 165 vojáků.)

 

S řadou z nás, jak doufám, se setkáme 9. května v 10.00 hod. u Památníku Rudé armády - mausolea v ostravských Komenského sadech. Společně tímto způsobem můžeme dotvořit „Nesmrtelný pluk“ a uctít památku osvoboditelů. Naší zásadou je „nic není zapomenuto, nikdo není zapomenut“. Tak vylezme ze svých koronavirových „brlohů“, do kterých nás zavřeli, vezměme rudé květy, šeříky, svíčky, fotoaparáty a společně pojďme s díky uctít památku osvoboditelů, oslavit 76 let svobody a taky se přesvědčit, že zdaleka nejsme sami.

 

Duben 2021, z různých zdrojů sestavil a komentáře přidal JaBe