Aprílový parlament

05.05.2017 20:48

Ne jenom aprílové počasí je synonymem nepředvídatelnosti, ale i jednání parlamentu má své aprílové výkyvy. Jednak je to způsobeno z části jarní únavou ministerstev, která po začátku roku, kdy předkládala jeden zákon za druhým trochu zvolnila a tím umožnila začít opravovat chyby, které v návrzích udělala, tak i snahou vlády začít konečně realizovat priority, aby mohla před volbami něco ukázat ze splněných slibů, když celý rok na voliče a sliby zapomínala. A protože jich před volbami bylo hodně, tak alespoň některé chtějí dotáhnout do konce.

Tato nepředvídatelná aprílová nálada má v parlamentu ještě jednu tvář. Většina stran už má po primárních volbách, a to se odráží ve tvářích i mluvě mnohých poslanců. Ti, kteří nechodí do práce jsou alespoň natolik mimo, že neškodí vlastní straně. Ostatní svou mrzutou náladu a zklamání dávají hlasitě najevo a najednou objevují „zdravý selský rozum“ a ví přesně, co „občan potřebuje“ a po čem volá. Toto prozření na poslední chvíli je o to jasnější, oč hlouběji se dotyčný posunul na úrovni kandidátní listiny, či se tam vůbec nedostal. Přesto anebo právě díky tomu se můžeme dozvědět mnoho o slabém předsedovi ČSSD, o majiteli ANO 2011 a jeho despotickém řízení hnutí, či o zpovídajícím se předsedovi KDU-ČSL ve vztahu k ženám, a to ne jenom ve vlastní straně.

A proto i poslední dubnový týden, kdy byl projednáván zákon pohřebnictví, byl svou pohřební náladou trochu symbolický. Pohřeb Andreje Babiše se zatím odkládá na neurčito snad proto, aby stačil utratit stovky milionů, o které optimalizoval daně na korunových dluhopisech.

Rekonstrukce státu začala pěkně zostra předvolební kampaní tak říkajíc smradlavě, po Jančurovsku, oblepováním republiky plakáty s tvářemi „zlobivých“ politiků v úboru kouzelníka, hovořícího o registru smluv. Na registru má eminentní zájem žlutá konkurence národního dopravce Českých drah, a tudíž jsou to dobře vynaložené peníze pana Jančury v této kampani. Asi jsou to ty samé, které nemusel dát státu na daních v rámci již tolikrát kritizovaných korunových dluhopisů.

Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM