Je třeba říci dost!

03.04.2011 22:42

 

Vláda hájí zájmy pouze bohatých * Od poslední KOnference LEvicové JEdnoty se společnost radikalizovala

Filip: Existuje mnohem větší míra kritiky, mnohem více lidí je znepokojeno vývojem a odmítá kroky vlády. Existuje mnohem větší potřeba společné akce.

Ungerman: Všude kolem nás vidíme ztrátu zdravého rozumu, která přichází vždy, když se velké říše ocitají před kolapsem

PRAHA – Vznikla nová petice žádající Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila nedůvěru vládě Petra Nečase (ODS). Na třináctém setkání KOnference LEvicové JEdnoty (KOLEJE) to včera oznámil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Petice je výsledkem činnosti platformy Spojenectví Práce a Solidarity, která zastřešuje řadu občanských iniciativ a snaží se jejich činnost propojit s prací odborů. »Současná koaliční vláda je přes své oficiálně vyhlášené priority personálně nejvíce propojena s korupčními aférami, takže podle průzkumů veřejného mínění téměř 70 % občanů nevěří, že to tato vláda myslí s deklarovaným bojem oproti korupci vážně. Její představitelé naprosto nestoudně uplatňují sami pro sebe zásadu presumpce neviny, která však v normální demokracii platí pouze pro občany, nikoli politiky,« píše se v textu petice.

Druhý okruh kritiky uvedený v petici se týká vládních reforem. Ty podle autorů petice poškozují valnou většinu občanů ČR a pracují ve prospěch úzké skupiny nejbohatších. Dokument kritizuje rovněž válečnické postoje vlády v zahraniční politice a žádá po sněmovně, aby takové vládě vyslovila nedůvěru.

Filip, který představením petice včera jednání KOnference LEvicové JEdnoty otevřel, rovněž uvedl, že podpisová akce má smysl, i když má koalice ve sněmovně pevnou většinu 118 hlasů. »Ať občané vidí, že vládní koalice není schopna společně udělat nic, než si vyslovit důvěru. Nebude to jen plácnutí do vody. Lidem to více otevře oči,« prohlásil Filip. Dle něj je dobré vyslovit nahlas, že pravicová vládní koalice nemá jinou koncepci, jak vyvést zemi z krize, než okrást ty nejchudší. »Tím ale zničí koupěschopnou poptávku a země se dostane do krize ještě hlubší,« zdůraznil Filip.

Vojtěch Filip na úvod konference také zdůraznil, že právě v této chvíli se musí celá levice v odporu proti vládě sjednotit. »Když každá skupinka udělá svou vlastní demonstraci, na kterou přijde sto lidí, bude z toho mít vláda jen legraci,« varoval předseda KSČM.

Dosavadní působení Nečasovy asociální vlády podle Filipa rychle změnilo společenskou atmosféru. Od poslední KOnference LEvicové JEdnoty se společnost radikalizovala. »Existuje mnohem větší míra kritiky, mnohem více lidí je znepokojeno vývojem ČR a odmítá kroky vlády. V důsledku toho také existuje mnohem větší potřeba společné akce. Ta výzva je tak silná, že kdybychom nyní nebyli aktivními a nehledali řešení, bude ohrožena pozice levice v české společnosti,« vysvětlil Filip, jenž vyzval k iniciativě i odbory a další levicové skupiny. Protože nechopí-li se aktivity ony, chopí se jí jiní. »Chceme snad čekat, až na poptávku protestu odpoví Dělnická strana sociální spravedlnosti? Já tedy ne,« uzavřel Filip své vystoupení.

Evropa a USA stojí na prahu dluhové krize

Stěžejní referát na konferenci poté přednesl hlavní makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Ungerman. Ten odmítl názory některých ekonomů, že globální ekonomika a Evropa jsou z krize venku. Podle Ungermana jsou Evropa i USA naopak na prahu obří krize dluhové. »Hrozí zbídačení obrovského množství lidí. Dluhová krize je rozbuškou pro budoucnost Evropy,« řekl Ungerman, podle nějž možná i čtyři státy Evropy stojí na prahu dluhového zhroucení.

Podle Ungermana je Západ též v krizi myšlenkové a duchovní. »Všude kolem nás vidíme ztrátu zdravého rozumu, která přichází vždy, když se velké říše ocitají před kolapsem. Nám dnes zatemňuje rozum tlak finančního kapitálu,« řekl makroekonom ČMKOS, podle nějž největší poučení z globální ekonomické krize je, že finanční kapitál nesmí diktovat materiální výrobě. Toto poučení však politici odmítají přijmout.

Ungerman analyzoval i situaci české ekonomiky. Ani ta se podle něj ze dna neodráží. »Zvedá se jen část ekonomiky, a to průmyslová výroba navázaná na ekonomiku německou. Ostatní sektory ne,« upozornil. Podle něj dále stagnuje stavebnictví, v krizi zůstává hypoteční trh a nadále klesá objem spotřebitelských úvěrů. Lidem se zkrátka v důsledku vládní politiky daří špatně a nejsou schopni ekonomiku vytáhnout nahoru.

Odborník ČMKOS rovněž vyzval politiky a ekonomy, aby si povšimli, že zahraniční firmy u nás působící stahují sofistikovanější výroby do svých mateřských zemí a ponechávají zde pouze výroby jednoduché. To je také důvod, proč se nedaří zvýšit efektivitu práce. Ne že by lidé méně pracovali, ale struktura ekonomiky upadá. »A přesto vláda v této chvíli dokáže volat jediné: snižte náklady práce. Ale ty náklady práce jsou u nás třetinové oproti západním zemím. Kam je až chce vláda snížit? Na úroveň Bangladéše?« zeptal se Ungerman.

Do odporu proti vládě se zapojí i odbory

Ostré kritice Ungerman podrobil i vládní přípravu důchodové reformy, kterou označil za naprosto chaotickou. Ještě horší dopady však může mít reforma daňová. Pokud by proběhla podle Kalouskových plánů, lidé s desetitisícovým platem zaplatí na daních a odvodech o 8000 korun ročně více než dnes! »Daňové břemeno je přesouváno na ty nejchudší. To je nepřijatelné,« prohlásil Ungerman.

Reprezentant největší odborové centrály v zemi zdůraznil, že v takové situaci je odpor nutný a že i odbory se zapojí. Vyslovil se však proti vlně stávek. »Odbory dělají, co mohou. Není však jednoduché lidem dnes říct: pojďte stávkovat. Většina zaměstnanců dnes stávkou ohrožuje svou existenci. Spousta zaměstnavatelů je dnes ochotna říci: ‚Stávkoval jsi? Tak už zítra nechoď.‘ Proto musíme najít způsob, jak občanskou nespokojenost vyjádřit jinak než stávkou,« řekl Ungerman, který si však zároveň nemyslí, že by česká tradice nahrávala masivním demonstracím v ulicích.

Čas masových akcí přijde

K problému protestu se v diskusi vyjádřil i bývalý ministr zdravotnictví Ivan David z ČSSD. »Nejsem si jist, že se můžeme držet hesla, že každá akce je dobrá. Naopak, ty neúspěšné akce jsou kontraproduktivní. Jediná organizace, která je dnes schopna úspěšnou akci zorganizovat, jsou odbory, nikoli desítky různých iniciativ. Přitom ani odbory by neměly s velkou masovou akcí spěchat. Její čas přijde podle mne na podzim. Zatím nechejme v lidech městnat frustraci z této vlády,« řekl David.

V diskusi vystoupil například i předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. Připomněl, že od října loňského roku u nás vzrostl počet lidí ohrožených chudobou o šest procent. Marek Hrubec z Centra globálních studií vyslovil názor, že boj proti neoliberální politice je dnes třeba vést v transnacionálním měřítku. Miroslav Prokeš z Českého sociálního fóra připomněl, že do společné platformy odborů a občanských iniciativ, jíž má Spojenectví Práce a Solidarity být, bude v českých podmínkách velmi obtížné zapojit ekologické a lidsko-právní organizace. Předseda Strany demokratického socialismu (SDS) Milan Neubert zdůraznil, že právě proto musí být organizace platformy netradiční a nehierarchická.

2. 4. 2011(ste)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Je třeba říci dost!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek