KSČM na nominaci Ondráčka trvá

08.12.2017 09:33

Poslanecký klub KSČM odmítl žádost hnutí ANO o přehodnocení nominace Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

»Klub KSČM setrvává na jediné nominaci, a to na Zdeňkovi Ondráčkovi především pro jeho odborné předpoklady,« řekla novinářům po jednání klubu jeho místopředsedkyně Hana Aulická Jírovcová. »Vadí nám, když je do našich nominací vstupováno nějakým diktátem a navíc je nám to sdělováno přes média,« dodal místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš.

Hnutí ANO požádalo o zvážení nominace v pondělí v reakci na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ten připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům.

Ondráček se na žádost hnutí ANO zúčastnil zasedání poslanců hnutí a zhruba hodinu odpovídal na jejich dotazy. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek poté novinářům řekl, že hnutí ANO se rozhodne o případné podpoře Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti GIBS až před volbou složení komise, která se uskuteční příští pátek. »Poslanci se zamyslí,« uvedl Faltýnek.

Podobně se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. Uvedl, že nominaci považuje za nešťastnou, poslanci jeho frakce podle něj očekávají, že je Ondráček o podporu požádá a přijde na klub. Poznamenal, že se před týdnem zástupci všech sněmovních stran dohodli na poměrném zastoupení v komisích a obsazení komise ke kontrole GIBS nechali na dohodě KSČM a ČSSD. »Řekli jsme si, že si nebudeme mluvit do nominace konkrétního člověka,« konstatoval.

KSČM má mít v komisi pouze jednoho člena, a to Ondráčka, jiného kandidáta na post šéfa komise tak beze změny obsazení komise dát nemůže. Lhůta pro nominace členů do sněmovních komisí už uplynula. V případě změny nominanta by se musela vyhlásit lhůta nová.

Sněmovní komise by mělo plénum obsadit členy na schůzi, která začne 12. prosince. Volba předsedů se uskuteční zřejmě až v lednu. Předsedy komisí tajně volí sněmovna jako celek.

(jad, ku)