Lidé nejsou zboží, znělo v sobotu Prahou

17.10.2011 09:51

 

Víkendový celosvětový protest proti finančním a jim nakloněným politickým elitám proběhl i v Praze, kde občanská iniciativa Skutečná demokracie teď (SDT) v sobotu upořádala demonstraci, pochod, veřejný sněm a koncert, který spolu s diskusemi pokračoval i v neděli.

Akce začala na náměstí Republiky u nonstop petičního stánku občanské iniciativy ProAlt, která na stejném místě spolu s odbory a dalšími mimovládními subjekty pořádá demonstraci příští sobotu. Organizátoři připomněli vznik hnutí na jaře ve Španělsku a jeho prohlášení a aktuálnost tohoto dokumentu pro ČR, kde občané jsou též objektem odírání ze strany ekonomických a politických elit zvyšováním daní a pojistného, rozpočtovými škrty, hypotékami a omezováním demokratických práv. Odmítli další rozevírání sociálních, zejména majetkových nůžek.

Kromě demonstrujících jinde v Evropě a ve světě pozdravili demonstranty v USA okupující Wall Street, přičemž přečetli i jejich prohlášení, kde se mj. praví, že »není možná skutečná demokracie, jestliže je politika předurčena ekonomickou mocí«. Varovali před občanskou pasivitou a vyzdvihli hodnoty jako rovnost, solidaritu, spolupráci, ekologickou udržitelnost rozvoje, vzdělanost, práva zaměstnanců a spotřebitelů. »Nutná je etická revoluce, jsme lidé ne výrobky,« podtrhl Luboš Rypka. Řečníci se nespokojovali s kritikou současné vlády, s jejím nahrazením opozicí, ale požadovali systémové změny.

Během následujícího pochodu, na který se vydalo asi 350 lidí, pronesli kratší projevy před budovou pražské burzy, před Úřadem vlády a na Hradčanském náměstí, kde po veřejném sněmu začal koncert.

Trasa pochodu upravovaná během něho zavedla účastníky na severní křižovatku u Pražského hradu, kde ale policie s těžkooděnci nechtěla dovolit zkrácení trasy přes Hrad. Po volání»Ulice je naše« a krátkém vyjednávání, jehož se zúčastnila i poslankyně KSČM Marta Semelová, bylo dohodnuto »přerušení demonstrace« a se svinutými transparenty se mohlo projít přes hradní nádvoří, za což se demonstranti policii odvděčili skandováním »Děkujeme«.

(kru)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Lidé nejsou zboží, znělo v sobotu Prahou

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek