Místo jara přichází mráz.

22.03.2011 09:54

 

Premiér Petr Nečas v projevu na Žofínském fóru představil tři pilíře své reformy veřejných finací - tři hřebíky do rakve sociálního státu - důchodovou, penzijní a zdravotnickou reformu.

Při zdůvodnění nutnosti důchodové reformy svévolně manipuluje s údaji uvedenými v závěrech a podkladech II. Bezděkovy komise (BK). Vláda totiž nevybrala žádnou z dvou variant důchodové reformy navržených touto komisí - většinovou, s povinným fondovým spořením (tzv. druhým pilířem) nebo menšinovou s reformovaným stávajícím připojištěním (třetím pilířem). Bez jakékoliv veřejné diskuze nad závěry komise vláda se vláda rozhodla pro svou verzi druhého pilíře - dobrovolným fondovým spořením, kde vláda bude prostředky převedené ze stávajícího průběžného důchodového systému (prvního pilíře) do druhé pilíře, hradit ze zvýšené DPH. A protože se z finančních důvodů rozhodnou pro tento druhý pilíř jen lidé z vyššími příjmy, budou důchodci a lidí s nižšími příjmy šetřit na důchody těch bohatších.

Na obhajobu neobhajitelného vybral Nečas z několika prognóz demografického vývoje účelově konzervativní variantu, kterou označil jako "bezpečnou" (BK ji tak neoznačuje). Pomocí této prognózy vyhrožuje, že v budoucnu bude živit jeden aktivní pracující jednoho důchodce, což však z demografického vývoje posuzovaného v BK nevyplývá. Navíc BK počítá v modelech vývoje průběžného důchodového systému, kromě demografického vývoje, s odhady vývoje HDP, produktivity práce, nezaměstnanosti, inflace apod.  Pravděpodobnost takto BK propočteného vývoje stavu průběžného systému v průběhu 21. století je mizivá.  Proto lze jen obdivovat či spíše odsuzovat odvahu, s jakou většina Bezděkovy komise předkládá opatření, které budou již dnes omezovat příjmy našich domácností ve jménu fiktivní budoucnosti. Nečasova vláda si je toho rozporu dobře vědoma, a proto se i bez propočtů, rozhodla pro svůj druhý pilíř dobrovolného fondového spoření.

Bezradnost j vlády, jak zdůvodnit penzijní reformu, odmítanou většinou lidí i odborníků, je vidět i v tom, jak Nečas ve svém projevu hovořil o nutnosti "... prolomit stereotyp uvažování mezi širšími vrstvami občanů, kteří si myslí, že když platí důchodové spoření, spoří si na důchod a později na něj budou mít nárok. . ". Co je na tom jiné, když aktivní lidé odvádějí peníze do průběžného systému nebo do fondového spoření s tím, že oprávněně očekávají, že je dostanou zpět po odchodu do důchodu? To mají méně věřit svému státu, dnes představovanému Nečasovou vládu rozpočtové zodpovědnosti, než soukromým fondům? Proč vláda přesvědčuje lidi o nutnosti spořit, když již 4,5 mil. lidí má důchodové připojištění, a raději nevysvětlí lidem jaké záměry má s podporou tohoto připojištění? Vláda by taky měla vysvětlit lidem, co se bude dít u plánovaného druhého pilíře, z kterého se nebude smět vystoupit, když nebudou mít na platby pojištění z důvodu ztráty zaměstnání, snížení platu resp. jiných neočekávaných událostí - to na ně fond pošle exekutora? Každému střízlivě uvažujícímu je zřejmé. že minimálně bez možností přerušit spoření nebude tento důchodový pilíř průchodný. Pak si můžeme položit otázku, proč je nutné vytvářet další formu důchodového spoření a nestačí jen reformovat stávající penzijní připojištění, jak navrhuje druhá varianta závěrů Bezděkovy komise? Názory odborníka ČMKOS Vítem Samkem v rozhovoru s Miroslavem Svobodou si můžete přečíst ZDE.

Premiér Nečas ve svém projevu taky nastínil, že vláda připravuje zdravotnickou reformu, která má za cíl zvýšit podíl přímých plateb klientů do zdravotnictví. Vláda prý musí vyvést lidi z omylu, že zdravotnictví je bezplatné. Musím se opětovně ptát, kde premiér žije - přece se lidé při každé návštěvě lékaře, nemocnice i lékárny přesvědčují o opaku, o čem dalším, je tedy chce vláda přesvědčovat?

Z chování vlády lze vyvodit jediný závěr, že vláda neumí hospodařit, když přes loňské zvýšení HDP se zvýšilo zadlužení ČR o dalších min. 150 ld. Kč a v letošním roce to nebude lepší. Měla by odejít, než napáchá další dluhy!

22.3.2011 (jj)

Diskusní téma: Místo jara přichází mráz.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek