Nedělejme si falešné naděje.

16.04.2011 09:11

Je sobota 16. dubna ráno. Většina našeho národa, která se zajímá o politiku, očekává, že pondělní schůzka tzv. „K12“ konečně rozhodne o osudu kabinetu Petra Nečase a tak se ukončí dosud největší krize vládnutí koaličních stran ODS, TOP09 a VV. Lidé jsou hluboce znechuceni a znepokojeni vzájemným bojem koaličních stran, které soutěží v odhalování vzájemných afér. Stále víc je zřejmé, že se bojuje o ministerstvo vnitra, asi tedy o možnost ovlivňovat průběh policejního vyšetřování korupcí. Řeší se osobní problémy členů koaliční vlády a stranou jdou skutečné problémy - prohlubující se zadlužování ČR, nečerpání peněz z EU apod. V mysli občanů ČR se stále roste nedůvěra v demokracii.

Mnoho lidí na pravici i levici v této situaci vyčítá prezidentu republiky Klausovi, že nepřijal návrh předsedy vlády ČR na demisi a odolání členů vlády za VV. Příznivci levice očekávají, že v případě přijetí návrhu, by strana VV vystoupila z koalice a parlament by pak odhlasoval nové volby, ve kterých by zvítězila levice.

Nechci být poslem špatných zpráv a neúspěšným prognostikem, ale osobně si myslím, že se tato očekávání nenaplní a že naopak, bude ještě hůře. Příznivci levice zapomínají, že levice má v parlamentu jen 82 poslanců. I v případě, že by koaliční jednání nakonec selhala, tak to s rezervou jednoho hlasu stačí k tomu, aby s 20 poslanci VV, kteří snad stojí za Johnem, k vyslovení nedůvěry vládě. Vůbec to nestačí k vypsání nových voleb, k čemuž je zapotřebí 2/3 většina v parlamentu.

Proč však vůbec očekáváme, že poslanci kolačních stran si odhlasují, že předají v nových volbách moc levici? Ne, nelze očekávat zázračné prozření velké části koaličních poslanců, že jejich způsob vlády škodí demokracii v ČR. Naopak lze očekávat ze strany ODS pokusy získat všemi způsoby další „přeběhlíky“ z VV a opozice a umožnit tak vládu ODS a TOP09 bez nepohodlné části strany VV.  Do té doby budou poslanci VV hrát dvojí hru na „věrnost koaličnímu programu“ resp. na „boj za své programové priority“,  aniž by skutečně chtěli položit vládu. Není to v jejich zájmu a pravděpodobně ani k tomu nemají dostatečnou sílu.  Proto bude pokračovat, po celé její volební období, dosavadní způsob vládnutí koalice. Dále budou koaliční  vyvolávat nové a nové aféry v jejíchž pozadí bude boj „kmotrů“ o politickou i ekonomickou moc v regionech i ve státě.  Po skončení toho volebního období, bude moc „kmotrů“ ve stranách i státě ještě více upevněna. Chobotnice moci „kmotrů“ pak udělá vše možné, aby v dalších volbách levice nevyhrála a pokud by vyhrála, aby ji co nejvíce ztížila vládnutí. 

Z toho hlediska je pro prezidenta a možná i občany zachování stabilní koaliční vlády menším zlem.

Jan Jančura, Ostrava - Poruba

 

 

 

 

Diskusní téma: Nedělejme si falešné naděje.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek