Nejsme snílci, jsme ti probuzení

18.11.2011 14:36

 

Další ze včerejších pražských protestů proti vládě a jejím reformám byla demonstrace občanských iniciativ a odborů v čele s občanskou iniciativou ProAlt, která začala v 15 hodin na Václavském náměstí a na níž vystoupil světoznámý slovinský filosof Slavoj Žižek.

Moderátor Václav Klusák úvodem uctil výročí z r. 1939 a 1989, vzdor a naděje, a pozval na demonstraci Asociace samostatných odborů proti korupci 25. listopadu v Praze na Palackého náměstí.

První z řečníků, předseda Odborového svazu Stavba a místopředseda ČMKOS Stanislav Antoniv, poděkoval ČSSD a KSČM za boj ve sněmovně proti vládním reformám a přednesl několik výzev. K občanům, aby – jestliže jich je dle průzkumů 90 % proti reformám – přestali protestovat v obývácích a hospodách a vyšli do ulic.

K českým milionářům, aby se po příkladu amerických milionářů obrátili na vládu s žádostí o vyšší zdanění bohatých. K ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, aby v duchu zmíněného amerického vzoru podporoval spravedlivější, progresivní zdanění. A k vládě, aby podala demisi.

* * *

Žižek vystoupení otevřel pohledem na události z před 22 let a slovy, že boj o budoucnost je i bojem o minulost. Dle něho občané tehdy vyšli do ulic ne proti socialismu, ale pro svobodu a solidaritu, dostali však kapitalismus, svobodu bez solidarity.

Prohlásil, že nyní socialismus lidé mají – ti bohatí. Upozornil na vztah kapitalismu a demokracie, ubývání demokracie, a zdůraznil, že kapitalismus nejlépe funguje bez demokracie, např. v současnosti v tak dynamicky se ekonomicky rozvíjející  Číně.

Odmítl jako nerealistické představy o socialismu s lidskou tváří stejně jako o kapitalismu s lidskou tváří. Poukázal na vlnu občanské nespokojenosti ve světě. Přiznal ohrožení Evropy, ale rasismem, dle něho Maria Le Pen a Viktor Orbán nejsou Evropané.

Rozebíral pak všeobecné povědomí o neomezených možnostech technologií, klonování, kosmonautiky v kontrastu s nevírou v jen malou změnu kapitalismu, ve zvýšení státních výdajů na zdravotnictví apod. Proto je nutno si ujasnit životní hodnoty, podtrhl s tím, že nastal čas na kritiku systému.

Vyložil, že jen utopisté věří v neměnnost stavu, zatímco on a další občané protestující a kritizující systém »nejsme ti snílci, my jsme ti probuzení!«

* * * 

Prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech odsoudil školské reformy »pokleslé figurky«Josefa Dobeše, podporovaného »nejlepším prezidentem všech dob a zemí«.

Uvedl, že ministr není s to reformy zdůvodnit, odsoudil jeho personální čistku, kdy po auditech vyhodil z ministerstva zbylé odborníky a přijal své kamarády, zrušil jako nepotřebné pedagogické psychology, omezuje na vysokých školách vliv akademiků ve prospěch podnikatelů apod., takže je jako »sedm morových ran«.

Odsoudil rovněž cílené podfinancování školství vedoucí ke školnému a zvýšení vlivu firem. Připomněl záporné výsledky školného a privatizace skol v USA – zvýšení počtu absolventů neschopných splácet odložené školné, či růst platů členů správních rad škol bez růstu mezd učitelů.

Místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie Daniel Bláha připomněl, že v r. 1989 stáli studenti a policisté proti sobě, nyní však spolu. Informoval o poklesu počtu policistů, růstu kriminality za krize, zvýšení práce a stagnaci mezd. Vysvětlil neporovnatelnost dat o počtech policistů v ČR a jinde v Evropě.

* * *

Ondřej Slačálek (ProAlt) – porovnával skutečnou svobodu, rovnost a demokracii před a po roce 1989. Podtrhl, že svoboda není jen volnost pohybu, že úspěch 1 % je na úkor 99 % apod., takže není hanba bojovat za svá práva.

Poté se asi dvě tisícovky přítomných přesunuly na Palachovo náměstí, kde vystoupil mluvčí ProAlt Pavel Čižinský, který vyzval, aby lidé nepropadali zklamání, ale postavili se za svoje práva a důstojnost. Akci následoval »hydepark« přítomných.(kru)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Nejsme snílci, jsme ti probuzení

PROBUDME SE.

Datum: 26.02.2017 | Vložil: Karel

Žádné příspěvky nic a volby na podzim 2017 se blíží .Probudte se prosím . karel.

Přidat nový příspěvek