Novoroční přání 2018

05.01.2018 17:00

Vážené soudružky a soudruzi,

v uplynulém roce 2017 jsme se spolu pravidelně setkávali na stránkách Zpravodaje nad aktualitami z dění v Parlamentu poslanecké sněmovny ČR a nad zajímavostmi zahraniční i domácí politické scény.

Nepovažuji se za nějak dobrého glosátora dění a „psavce“, ale považuji za svou povinnost vás informovat o politice z pohledu KSČM a také se s vámi podělit o můj pohled na věc. O to více mne těší vaše otevřené reakce na daná témata a také vaše ocenění naší práce, kterou v nelehké době děláme pro komunistickou ideologii, kterou by mnozí už rádi viděli pouze na smetišti dějin. Vaše názory považuji za jednu z hlavních zpětných vazeb, kterou mohu použít v argumentaci a diskuzi s těmi, kteří dali přednost vytí s vlky nad roztrhaným zbytkem sociálně spravedlivého státu po 27 let drceného volným trhem a globálním kapitalismem.

Nový rok, který se již nyní jeví jako rok změn, nebude jednoduchý. V Evropské unii po volbách v Německu a Francii, které představují největší ekonomiky EU, sílí tlaky na malé státy, aby přijaly více solidarity k migrantům. Stejné hlasy zaznívají i z Itálie a Řecka, států nejvíce postižených touto migrační vlnou. Mohlo by se zde jednoduše říci, že svou svrchovanost nedáme a že je to jejich vina a jejich problém. Ale je třeba si i říci, že tyto hlasy zaznívají také i od radikálních levicových a komunistických stran v Evropě.

Na české politické scéně můžeme očekávat spanilou jízdu politiky Andreje Babiše, zaměřenou na levicového voliče se zjevnou snahou oslovit co nejširší spektrum potencionálních hlasů prezentovaných politikou, která by šla shrnout pod názor: „Tři dobré kroky vyvažují dva špatné a nikoho nebude zajímat, jak moc si ušpiníme ruce“.

Tento nový přístup k doposud polarizované politické scéně přináší svá těšínská jablíčka pro občany a výrazně ohrožuje již tolik omílané tradiční strany jak napravo, tak hlavně nalevo a také ty, kteří prezentují pouze úzké radikální spektrum nabídky pro voliče. Pro nás by to mělo být varováním zvláště na pozadí slovenského příkladu SMER a KSS s výsledkem menším než 0,7% pro radikální KSS.

Pro KSČM to bude také přelomové jaro, kdy by se mělo rozhýbat levicové spektrum politiky. Drtivá porážka levice v posledních volbách totiž není pouze výzvou k aktivitě, ale nutností nabídnout voličům marxistický názor na věci dneška. To bude potřebovat nové tváře, novou sílu a vizi pro příští léta. Volič nám ukázal, že tváře a slova, která nabízíme, již netáhnou a raději dal hlas multimilionáři s knihou plnou slibů.

Přitom KSČM disponuje osvědčenými lidmi, kteří prokázali schopnost zaujmout a být kladně slyšet i v nepolitické společnosti voličů. To bude hlavním úkolem nacházejících výročních členských schůzí, protože je třeba nabídnout novou energii, a to na všech úrovních stranické struktury. A je to například naše europoslankyně Ing. Kateřina Konečná na funkci nejvyšší nebo třeba člen ÚV KSČM Ing. Martin Juroška, Ph.D. u nás v Ostravě. Věřím, že jsou to ti, kteří by mohli a měli straně pomoci obnovit důvěru našich voličů. Není to totiž jen o prezentaci nás poslanců, ale i strany jako celku. KSČM přežila nejhorší období anti­komunismu a je jen na nás, jak se postavíme k nové výzvě a zda najdeme odvahu a sílu postavit se novému ohrožení v podobě politicky angažovaných multimilionářů, chránících hlavně svůj zisk a až následně zájmy občanů.

Leo Luzar, poslanec za KSČM