Pět týdnů dovolené pro všechny, navrhuje KSČM

07.11.2018 08:19

Návrh, aby měli všichni zaměstnanci zákonem garantovaný nárok na pět týdnů dovolené, předložili poslanci KSČM. „Já myslím, že pět týdnů dovolené už je standard a že by nemělo být nic výjimečného to prosadit do zákoníku práce, aby na to měli nárok všichni,“ řekla iDNES.cz poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která je pod návrhem podepsána.

„Chápu, že mi někteří zaměstnavatelé budou nadávat, že jim bereme ty jejich bonusy a benefity, protože se na to snaží nalákat zaměstnance,“ připustila.

„Velcí zaměstnavatelé pět týdnů dávají, ale máme stále také zaměstnavatele,  ale máme tu stále ještě dost lidí, kteří zatím stále mají jen čtyři týdny, a my si opravdu myslíme, že při tom velkém pracovním nasazení zaměstnanců by opravdu těch pět týdnů měl být ten základní standard,“ uvedla Aulická Jírovcová. Spolu s ní jsou pod návrhem podepsáni její tři kolegové Stanislav Grospič, Daniel Pawlas a šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

„Je to jako s karenční dobou, sociální demokraté si to vzali jako hlavní téma. My samozřejmě, protože to dlouho prosazujeme, tak jsme byli pro. Myslíme si a doufáme, že to bude nyní obráceně. Když my dlouhodobě podporujeme, že chceme pět týdnů dovolené a předkládali jsme to v minulosti, tak že to podpoří i ČSSD,“ řekla v pondělí iDNES.cz Aulická Jírovcová.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/dovolena-pet-tydnu-kscm-aulicka-cssd-volebni-slib-f7n-/domaci.aspx?c=A181105_101105_domaci_kop

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes.cz