Přečetli jsme za Vás (dovětek k přehnaným oslavám 30. výročí listopadu 1989)

21.12.2019 12:28

V Moravskoslezském deníku již před více jak čtyřmi lety 10. 4. 2015 byl zveřejněn rozhovor se známým psychiatrem Janem Cimickým o vztahu lidí k minulosti. Rozhovor dokladuje fakta z průzkumů k výročí listopadu 1989, kdy cca 38% občanů se vyjádřilo, že před listopadem se jim žilo lépe.

Ot.: Podle některých průzkumů byli lidé spokojenější před revolucí než dnes. Čím to je?

Lidé potřebují mít pocit jistoty a bezpečí a dokázat se orientovat. Když se podíváte na televizní zpravodajství, téměř ke každé informaci máte dva odborníky, kteří se přou a každý z nich přináší protichůdné argumenty. Po chvíli zjistíte, že se v tom neorientujete. To vám rozbíjí vaši jistotu.

Další, co vám životní jistotu podkopává, je strach o práci. To je pro člověka, zejména od určitého věku, zásadní problém. A přidružují se k tomu další věci. Jedete metrem a večer se z médií dovíte, že tam chvíli po vás vlezl nějaký šílenec a odpálil se. Kdykoliv pak půjdete do metra, budete sledovat, jestli kolem vás není nějaký podezřelý. A tak se postupně dostáváte do situace, kdy si říkáte: dříve se sice nedalo cestovat, ale měl jsem jistotu práce, léky byly zadarmo, měl jsem jistotu, že budou mít na penzi. Když si to lidé srovnají, řeknou, že se jim žilo lépe.

Ot.:Dá se tedy říci, že pro to, aby se člověk cítil spokojeně, jsou nejdůležitější životní jistoty?

Ano, člověk potřebuje mít pocit životní jistoty, bezpečí a snadné orientace v prostředí. To jsou tři nejzákladnější potřeby pro jeho psychickou pohodu a harmonii.

                                                                                                                                          Zpracoval: Milan Peša