Přečetli jsme za Vás

08.12.2017 09:20

(aktuální postřeh k prezidentské volbě)

V Moravskoslezském deníku 2. 9. 2016 je zveřejněn rozhovor s paní Eliškou Haškovou Coolidge, bývalou asistentkou pěti amerických prezidentů. Narodila se v Praze, v roce 1950 emigrovala s matkou a bratrem do USA. Zde se také provdala; z manželství má dceru Alexandru. V USA vystudovala diplomacii. Profesní kariéru absolvovala v Bílém domě jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů, od Kennedyho až po Reagana. V roce 1998 se natrvalo vrátila do ČR. Nyní pořádá kursy etikety a má v Praze agenturu Coolidge Consulting Service, s níž pomáhá podnikatelským kontaktům mezi ČR a USA.

V říjnu letošního roku u příležitosti státního svátku obdržela z rukou prezidenta vyznamenání „Medaili Za zásluhy I. stupně“. Přinášíme její zajímavý názor na osobnost Miloše Zemana:

Otázka: V Čechách jste volila za prezidenta Miloše Zemana. Není pro Vás zklamáním, jak rozděluje společnost?

„Nemyslím, že společnost rozděluje. Nelituji, že jsem ho volila. Řadu věcí by určitě mohl říct a vysvětlit jinak. Ale je bez diskuse, že tento národ miluje. Má odvahu jít proti proudu, když to situace vyžaduje. Je svůj. Není nikomu loutkou na provázku. Je skromný a ze státu netěží. Navíc politická korektnost nejen zde, ale i v Americe, je cestou do pekla. Politická korektnost totiž nikdy nenahradí respekt. Ten pochází ze srdce“.

Otázka: To je překvapivé. Prezidentovi, který by měl jít příkladem, promíjíte jeho neomalenost?

„Ne vždy je povrchní chování známkou charakteru. Věřím víc v upřímnost a sdělení pravdy. V inteligenci, bezúhonnost, schopnost vést a vyjednávat. V lásku k vlasti a v nepoužívání státní služby a kanceláře prezidenta k osobnímu finančnímu prospěchu“ …, a pak odpověď pokračuje a končí, … Způsob vyjádření je pak malá věc v porovnání s těmito kvalitami, které by u prezidenta měly být“.

         Zpracoval: Milan Peša