Prezident Klaus i ekonomové z nervu kritizovali vládu za připravovanou reformu

04.03.2011 15:00

  

Vládní plán důchodové reformy je podle hlavy státu Václava Klause nepovedený a uspěchaný. Kabinet Petra Nečase (ODS) ho podle něj schválil příliš rychle a bez širší politické a odborné diskuse. »Všiml jsem si, že jsou téměř všichni (překvapivě včetně naší odborné veřejnosti) v podstatě zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla - na jakémkoliv relevantním fóru, tedy i v médiích – seriózní debata o základních myšlenkových východiscích této reformy, což je velká chyba,« uvedl Klaus v MF Dnes. Taky se však vyjádřil k podstatě reformy: »Musí být jasně řečeno, že státem vyplácený důchod má znamenat pouhé základní zabezpečení člověka na stáří a že všechno navíc už bude jen a jedině jeho svobodnou, dobrovolnou volbou. Základní důchod by měl být maximálně rovný, tedy v podstatě solidární, nikoli zásluhový,«

Experti z NERVu zase kritizují vládu, že v připravované reformě opomíjí jejich doporučení. Člen NERVu Miroslav Zámečník prohlásil, že nevidí důvod pro další spolupráci na reformě. Nelíbí se mu, že vláda nezahrnula do návrhu jejich tři důležitá opatření:

  • Vedle privátních fondů by měl rovněž vzniknou státní fond, který by měl minimální provozní náklady.
  • Pokud by se účastník pojištění nepřihlásil do některého ze soukromých fondů, byl by automaticky zařazen do státního fondu.
  • Anonymitu účastníka, kdy mu určená státní instituce předělí speciální kód, pod nímž bude vystupovat ve soukromých penzijních fondech .Experti od toho opatření očekávají značné úspory na nákladech fondů  na dealery..

Zámečník se obává, že reforma bude neúspěšná, a proto by bylo vhodnější řešit parametrickou změnu státního piliře a důkladně předělat třetí pilíř dobrovolného připojištění.

Kritizoval, že vláda nepožádala NERV o propočet účinků zvýšené DPH na zpomalení ekonomiky.

4.3.2011 (jj)

Diskusní téma: Prezident Klaus i ekonomové z nervu kritizovali vládu za připravovanou reformu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek