Ruské bombardéry ve Venezuele

13.12.2018 09:15

V pondělí přistály na letišti v Caracasu ve Venezuele dva ruské strategické bombardéry Tu-160. Podle agenturních zpráv se na jejich příletu dohodli nedávno ruský prezident Vladimir Putin a jeho venezuelský protějšek Nicolás Maduro během návštěvy Ruska.

Dva bombardéry doprovázel nákladní stroj An-124 a linkový letoun IL 62 patřící ruské armádě. Do Venezuely se tedy vypravila »plná sestava« pro delší pobyt. Jeden doprovodný letoun s asi stovkou pracovníků údržby a ochrany, druhý s technikou pro údržbu potřebnou. Oficiální zpráva se nerozšiřuje o délce pobytu, ani o poslání bombardérů, omezuje se na krátké sdělení, že stroje budou »hlídkovat a cvičit s venezuelskými vzdušnými silami«. Podobná cvičení už ruská a venezuelská armáda pořádaly a to včetně účasti Tu-160. Skončila v roce 2008.

Modernizace levnější

Tehdy se ovšem jednalo o starou verzi bombardéru, který je ve službě od roku 1984, kdy byla zahájena sériová výroba. Údajně za Sovětského svazu vyrobili 35 těchto strojů, z toho až 19 dislokovali na Ukrajině. Po osamostatnění Kyjev letouny předal Rusku, Ukrajina si s nimi nevěděla rady. Jsou totiž součástí takzvané jaderné triády – rakety, bombardéry a ponorky – Ukrajina se však jaderných zbraní vzdala. Nákladná údržba letounů navíc polykala příliš prostředků.

Ruská armáda nechává vyvíjet zcela nový strategický bombardér, PAK DA, alespoň čas od času o tom vydává zprávy. Loni však byl vývoj zpomalen, prý až do roku 2023. Přednost dostala modernizace těch Tu-160, které jsou ve službě. I ruská armáda se snaží šetřit, modernizace spolehlivého stroje vyjde mnohem levněji než vývoj nového.

Nejméně dva bombardéry už asi modernizované jsou, získala kompletně novou elektroniku a motory Kuzněcov NK 32, které prodlužují možný dolet až o 1000 km. Stroj disponuje čtyřmi motory, dolet se udává přes 10 000 kilometrů, alespoň tolik absolvovaly z Ruska do Venezuely bez mezipřistání. Stroj může tankovat i za letu, to ale při cestě do Jižní Ameriky údajně nebylo použito. Bombardér disponuje měnitelnou geometrií křídel, dosahuje maximální rychlosti dva Machy (asi 2250 kilometr v hodině).

Účast na manévrech

Že už jsou nejméně dva Tu-160 modernizovány, nebylo potvrzeno oficiální zprávou, ovšem pozornost vyvolala účast těchto strojů na letošním letním vojenském cvičení, které bylo největší za poslední desetiletí. Letouny startovaly ze Saratova a po 7000 kilometrech přistály na základně Anadyr, vzdušnou čarou asi 700 kilometrů od Aljašky. Během cesty tankovaly cvičně palivo a také střílely na cíle na vojenské střednici v republice Komi. Podle expertů by se »staré verze« strojů manévrů nezúčastnily, nebyl by důvod. Naopak účast na cvičení znamená pro svět zprávu – disponujeme modernizovanou zbraní.

Venezuelu čeká horký leden

Přelet ruských bombardérů do Venezuely vyvolal okamžitou odezvu v USA. Pravicové deníky vyšly s titulky jako »Rusko opět vyhrožuje!« či »Bude se opakovat Karibská krize?«. Hysterie kypěla tak, že ji krotil dokonce ministr zahraničí Mike Pompeo, který utrousil, že Rusko jen zbytečně mrhá penězi daňových poplatníků. Ve skutečnosti se totiž pro USA nic nemění, ruské strategické bombardéry hlídkují v blízkosti amerických hranic, od Aljašky až po Kalifornii, nepřetržitě. Jestli přitom vylétají s ruských letišť či z venezuelského, není podstatné. Mnohem více pozornosti budí načasování akce. Venezuelu podle všeho čeká horký leden a ruská účast v podobě strategických strojů je varováním – ruce pryč!

Letos se ve Venezuele konaly prezidentské volby, v nichž zvítězil Maduro, může být ve funkci až do roku 2025. Opozice však tyto volby neuznává a tvrdí, že Madurovi vyprší mandát v lednu příštího roku, když zvítězil ve volbách v roce 2013. Ty se opozice uvolila uznat. Dá se čekat, že opozice v lednu zorganizuje demonstrace, pravděpodobně násilné, jak už to dělala v minulosti. Opozice má podporu USA, Rusko podporuje vládu, přičemž za nejcennější podle ruských médií považuje, že vláda se nepodřizuje Washingtonu.

(jo)