Svět protestuje proti hamižnosti politiků a korporací

16.10.2011 11:04

V sobotu demonstrovali lidé v desítkách měst po celém světě proti nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se k protestům přidají lidé v 951 městech. Hnutí se inspirovalo kampaní "nespokojených", která začala na jaře ve Španělsku; v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na Wall Streetu. V centru finančního světa na newyorském Manhattanu se lidé scházejí už od 17. září a demonstrují proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem. Do ulic se vydali lidé v evropských metropolích, New Yorku, v australském Sydney či v Melbourne a Novém Zélandu, ale i na Filipínách, v Jižní Koreji, v Hongkongu či na Tchaj-wanu.

Asi 300 lidí se sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyslovili svůj nesouhlas s vládní politikou a situací v Česku (podrobněji viz. viz článek výše)

V New Yorku demonstrovalo až 50.000 lidí, začeno bylo 70 demonstrantů, Zhruba 5000 lidí demonstrovalo v kalifornském Los Angeles, kde lidé uspořádali pokojný pochod k radnici. Zhruba 1500 lidí se shromáždilo k protestnímu pochodu také v centru floridského Orlanda. Například v Pittsburghu byli v davu o zhruba 2000 demonstrantů i rodiče s dětmi. Další protesty se odehrály ve městech Wisconsin, Boston nebo třeba Denver, kde podle televizní stanice KUSA-TV přišlo hnutí podpořit několik tisícovek lidí.Demonstrací v amerických městech se účastnily všechny věkové kategorie lidí - studenti, pracující i důchodci.

Významnější násilné střety byly hlášeny z Říma, kde skupiny násilníků ničily a zapalovaly auta i vládní a další budovy. V Evropě se nejvíce demonstrovalo v Madridu, kde bylo pět mnohatisícových průvodů, které si daly sraz na náměstí Puerta del Sol, kde lidé demonstrovali již na jaře.

 

Převzato ze stránek ProAlt

Diskusní téma: Svět protestuje proti hamižnosti politiků a korporací

Demonstrace

Datum: 16.10.2011 | Vložil: Petr

Je potřeba razantně zapojit komunisty do předních řad demonstrujících !!!

Přidat nový příspěvek