V. FIlip v OVM: Jsem zděšen z toho, že má být předseda Senátu v opozici proti prezidentovi. Z kterého článku Ústavy to vyplývá pane Gazdíku? Naučte se ji!

07.11.2018 08:22

Aktuální politické otázky a »komu pomohly komunální volby« probrali v Otázkách Václava Moravce ČT předsedové tří politických subjektů – předseda ÚV KSČM a první místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Spor se objevil u tématu volby předsedy Senátu. V úterý se setkají senátní kluby ODS a STAN, aby téma prodiskutovaly. Obě frakce usilují o prosazení svého favorita. První kolo může proběhnout formou »divokého rozstřelu«, pokud se STAN a ODS nedohodnou, vyhrožoval Gazdík a obvinil občanské demokraty, že s ANO a ČSSD domlouvají podporu pro svého reprezentanta. Starostové a nezávislí protlačují na post šéfa horní komory parlamentu senátora Jana Horníka, odmítají kandidáta ODS Jaroslava Kuberu, neboť by prý nebyl »důstojnou protiváhou Hradu«, opozicí k jeho politice. ODS preferuje dohodu a poměrný princip rozdělování funkcí.

Vojtěch Filip: Jsem zděšen z toho, že má být předseda Senátu v opozici proti prezidentovi… Buď jsme v parlamentní demokracii a pak tady mají všechny ústavní instituce – přímo volený prezident, Senát, Sněmovna, vláda – svou roli, ale ne že musí být opoziční vůči prezidentovi. Pan předseda Gazdík projevil značnou neznalost Ústavy. Podle něj má Senát kontrolovat prezidenta a korigovat jeho zahraničněpolitické zaměření. Z kterého článku Ústavy to vyplývá pane Gazdíku? Naučte se Ústavu. Zahraniční politika prezidenta je součástí moci výkonné, a to je věcí Poslanecké sněmovny.

Záznam z celého pořadu na ČT: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/21...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM