Výzkumná univerzita je pro region nutností

06.03.2011 08:01

 Ministerstvo školství připravuje reformu vysokých škol. Jedním z hlavních opatření je rozdělení vysokých škol do tří kategorií, podle kterých by se řídilo i jejich financování. Nejvyšší kategorií by byly tzv. výzkumné vysoké školy, kterých má být dle předsedy vlády Nečase v ČR jen 5. Již dnes si ty VŠ uvědomují a připravují opatření, aby do této kategorie byly zařazeny. Byla už uveřejněn zpráva, že se uvažuje o sloučení ČVUT a VŠCHT v Praze.

Podobnou snahu o sloučení projevují i obě ostravské univerzity - Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Podle rektorů by vzniklá škola byla třetí největší v Česku a měla by i statut výzkumné univerzity. Spojení má pomoci i při plánovaném budování superpočítače.  

Rektor OU Jiří Močkoř připouští, že sloučení dvou univerzit by byl komplikovaný proces. OU má šest fakult a VŠB-TUO sedm. "Fakulty si vzájemně nekonkurují, spíše se doplňují, což je výhoda. Mají ale například jiné předpisy," řekl Močkoř. Rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák dodal, že by spojení obou škol vytvořilo klasickou univerzitu s celým spektrem předmětů. Na VŠB-TUO studuje bezmála 24 tisíc studentů, OU jich má přibližně 10 tisíc. Tuto snahu schvaluje a podporuje i primátor města Ostravy, který prohlásil:

 "S rozvojem regionu souvisí také rozvoj vysokého školství a výzkumu. I v tomto ohledu je podpora vlády zásadní. „Ostrava plní funkci metropole pro oblast, v níž žije 400 až 500 tisíc lidí. Pokud nebudou mít prostor ke svému uplatnění, budou odcházet do Brna nebo Prahy. Musíme vytvořit prostor pro ty, kteří budou motorem tohoto regionu, čili pro vysoce vzdělané lidi, kteří budou zakládat firmy a vytvářet bohatství oblasti. A k jejich vzdělávání potřebujeme především technickou univerzitu a výzkum. Bez výzkumné univerzity si vůbec rozvoj tohoto regionu nedovedu představit,“ prohlásil primátor Petr Kajnar. Pokud bude pravdou, že v republice bude pouze 5 výzkumných univerzit, v Ostravě musí být jedna z nich."

6.3.2011 (jj)

Diskusní téma: Výzkumná univerzita je pro region nutností

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek