Vzepětí vládní koalice před volbami.

02.07.2017 14:05

V úterý 27. 6. začíná 59. schůze Poslanecké sněmovny. Vzhledem k termínu voleb, je to jedna z posledních možností vlády nechat si parlamentem schválit zákony pro ni potřebné. Jedná se také o poslední možnost premiéra Sobotky po jeho pádu z čela ČSSD ukázat, jak to doopravdy myslí s pracujícími České republiky. Odpovídá tomu i jeho tvrdé televizní vystoupení „my ty naše priority prosadíme za každou cenu“.

Jednání začínáme zákony vrácené Senátem a to „Zákon o pobytu cizinců na území ČR“, kde se senátorům nelíbí přitvrzení reagující na obavy ze situace v EU. Dalším vráceným zákonem je špatný „Zákon o pedagogických pracovnících“ a ještě horší „Zákon o registru smluv“, který útočí na poslední podniky ve vlastnictví státu a obcí.

Ve velkohubých slibech pana premiéra se ale také objevila obchodní smlouva mezi EU a Kanadou, tzv. CETA. Tato smlouva je pro nás nepřijatelná, protože z ní jasně vyplývá její hlavní zaměření ve prospěch nadnárodních firem na úkor zákonných opatření členských států. A to hlavně v oblasti pracovního trhu, soudního vymáhání obchodního práva a omezení ochrany spotřebitele. Připravujeme se na velký boj proti této smlouvě a sám jsem zvědav, jak se zachovají sociální demokraté. Z jedné strany mají nyní plná ústa boje za zájem České republiky a jeho občanů, z druhé strany touto smlouvou připravují půdu pro globální kapitál.

Pokud tímto stylem ČSSD míní hájit zájmy pracujících, je tato strana odsouzena k zániku a nepomůže ani vyhrožování vlády vůči opozici ze svolávání mimořádných jednání v prázdninových měsících k prosazení svých priorit. ČSSD by si měla uvědomit, zda ji jde opravdu o zájmy pracujících nebo kapitálu.

Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM