Zatím největší politické selhání vládní koalice

08.04.2011 07:59

Obvinění bývalého místopředsedy Věcí veřejných (VV), poslance Jaroslava Škárky a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí, že faktický šéf VV Vít Bárta je uplácel, svědčí o hluboké krizi v této vládě a fakticky i celé vládní koalici. Jaký je postoj KSČM k této aféře?

Když jsem se počátkem letošního roku vyjadřoval k perspektivám další existence koaliční vlády, upozorňoval jsem na vzrůstající vnitřní pnutí v některých vládních stranách i vztazích mezi nimi navzájem a připouštěl jsem možnost předčasných parlamentních voleb. Poslední události ukazují, že koaliční krize se prohlubuje, stále nové aféry již nestačí »překrývat« protilidová ekonomická a (anti)sociální opatření vlády a stávají se pro ni akutním nebezpečím. Poslední aféra pana Bárty a Škárky je podpořena dalším trestním oznámením a nejnověji i »zradou« šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí.

O čem to svědčí? O vysoké pravděpodobnosti reálného obsahu celé kauzy, o vážné vnitřní krizi VV, o narůstající krizi v rámci celé koalice – ale také o způsobu myšlení koaličních politiků, morálce a úrovni politické kultury všech vládních stran.

Stačil necelý rok – a kdo kázal o potírání korupce, ukazuje se sám jako korupčník, kdo chtěl dělat »otevřenou« politiku, stal se politickým mafiánem, kdo se představoval jako ochránce práva a obyčejných lidí, sám jim každodenně škodí. Řečeno s ohlédnutím k loňským volbám a jistou nadsázkou - ani tři vrstvy make-upu, skromnější ošacení a dobrý fotograf nejsou zárukou zodpovědného politika s čistým štítem...

Neznamenají tyto aféry - připomenu případ ministra obrany Alexandra Vondry či bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila - že vláda tímto způsobem odpoutává pozornost veřejnosti od zásadních věcí, od vládních reforem, které tak těžce dopadnou na většinu občanů?

Ano, to se přímo nabízí a každý, kdo sleduje vývoj událostí u nás v posledních týdnech a měsících, musí dojít k totožnému závěru. Prakticky každý asociální krok vlády, který by mohl vyvolat veřejné projevy nespokojenosti, je »přikryt« mediálně sledovanými aférami - a lidé pak již nestačí sledovat to, co je a bude pro ně podstatné. Píše se o kauzách jednotlivců, či celých vládních koaličních stran, ale celospolečenské problémy se tím přikryjí. Věřím, že si nakonec lidé uvědomí: zde se nehraje o osud jednotlivců, byť jde z pohledu běžného občana o »šťavnaté sousto«, ale o budoucnost celé země. Každý další den existence Nečasovy vlády zemi přináší více škod než týdny a měsíce trvající aféry jednotlivých »vládních protagonistů«.

V reakci na tuto aféru Věcí veřejných, jaké kroky uskuteční KSČM v nejbližší době?

Poslanecký klub KSČM opakovaně vznesl požadavek na hlasování o vyjádření nedůvěry vládě a již řadu dní se snaží získat potřebný počet podpisů na příslušnou listinu. Zdá se, že poslední vývoj přiměl ke změně postoje i poslanecký klub ČSSD, zaráží mne však prohlášení pana Sobotky, že ČSSD bude postupovat autonomně. Myslím si, že by bylo jen dobře, kdyby ČSSD a KSČM v tomto, a nejen v tomto případě, postupovaly společně.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Zatím největší politické selhání vládní koalice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek