170. let od vydání Manifestu Komunistické strany

02.03.2018 21:04

Dne 21. února 1848 byl vydán Manifest komunistické strany. Manifest Komunistické strany je první vědecký program mezinárodního dělnického hnutí. Vznikl jako program Svazu komunistů.

Úvodní slova tohoto manifestu zněla: „Evropou obchází strašidlo – strašidlo komunismu“ A platí to i pro současnost, stále se při vyslovení slova socialismus (komunismus) vládnoucí třídě křiví obličej. Neustále otevírající se hranice chudoby obyvatelů z celého světa a moci bohatých, jejich hromadění majetků a neustálých privilegií je inspirací pro současnost, aby se lidé bouřili proti nespravedlnosti, proti chudobě, nezaměstnanosti a vykořisťování, za sociální jistoty. Jak známe z historie, Komunistická strana vždy stala na pevných třídních základech a vedla neúprosný boj proti utlačovatelům na straně utlačovaných.

Jak řekl Marx: „Dějiny všech dosavadních společností jsou dějinami třídních bojů“ Není to však žádný výmysl, jak se může zdát, ale přirozený vývoj společnosti, kdy utlačovaný a utlačovatel stáli proti sobě. A platí to i dnes. 

Připomeňme si toto historické dílo Manifestu a inspirujme se i pro budoucnost, že boj za lepší společnost není u konce, ale pokračuje. Jak pravil Lenin: „Aby se dosáhlo velkého je třeba začít s menším“ Mladším členům a sympatizantům strany, kteří toto dílo nečetli, doporučujeme tento Manifest přečíst, určitě to není ztráta času, ale další prohlubování vědomostí pro práci v politice a společenském vědění.                                                                 Jan Havelka, člen MěV KSČM Ostrava