ČR rozvrací Evropskou unii

08.09.2011 20:40

 

Česká republika se dostává do dalšího sestupného procesu ekonomické rovnováhy, protože vládní ekonomická reforma zhorší podmínky krize české ekonomiky v rámci krizových jevů v Evropě a ve světě. Před novináři to včera řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Snížení koupěschopné poptávky občanů se dál promítne nejpozději ve 3. a počátkem 4. čtvrtletí i přes předvánoční čas na výsledku tržeb. Promítne se to samozřejmě i ve výrobě. Změna daňového systému jde pak proti trendu evropských zemí. Rozhodnutí vlády ČR tak dezintegruje Evropu tak, že ohrožuje ekonomický standard v Evropě a kroky Evropské centrální banky,« zdůraznil Filip. Bude-li česká vláda postupovat stejným způsobem, bude podle něj dál rozvracet onen jednotný ekonomický prostor, který si říká EU. Zapochyboval proto, zda je jediným velikým zastáncem politiky USA v české vládě jen ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), nebo zda útok na Evropu nevede vláda jako celek.

Nelegitimní vláda by měla odejít

Filip je přesvědčen o tom, že Nečasova vláda situaci v zemi nezvládá, což vyplývá i z řešení situace ve Šluknovském výběžku. »Kromě kraje tu má odpovědnost za zaměstnanost zejména vláda. Řešit to jen mocenskými prostředky, odesláním těžkooděnců na toto území, je jen přiléváním oleje do ohně. Tady vláda situaci nezvládá,« prohlásil předseda komunistů. Nezvládá ji právě proto, že její legitimita mezi občany je zcela zpochybněna. Při 115 hlasech si ve sněmovně může koalice odhlasovat, co chce. »Legitimita každé vlády však vychází z toho, že vyjadřuje zájem alespoň většiny občanů. Ještě před 1,5 rokem strany předkládaly volební programy, které po volbách odvrhly. Zákony, přijímané na této schůzi sněmovny, jsou v rozporu s volebními sliby koaličních stran. A padne-li legitimita vlády, je otázka, zda ta vláda si vůbec může vynutit ve společnosti něco jiného, dobrovolně, bez použití mocenských prostředků. Jak je vidět, ve Šluknovském výběžku už to není možné a je jen otázka, kdy to bude nemožné i v jiných částech republiky,« prohlásil Filip.

Proto KSČM vyzvala na všech svých jednáních a veřejných vystoupeních vládu, aby odstoupila, umožnila nové volby a v ČR nastoupila vláda legitimní, která nebude porušovat své volební sliby. Znechucení z politiky v ČR je podle Filipa dáno právě tím, nakolik lidé věřili, že se může něco zlepšit k lepšímu, a nezlepšilo se vůbec nic.

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: ČR rozvrací Evropskou unii

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek