Den evropského hněvu

24.03.2011 00:00

 BRUSEL – Včera proběhla v Bruselu demonstrace belgických pracujících, které přijeli podpořit zaměstnanci z řady zemí EU. Celkem demonstrovalo na 20 000 lidí již od ranních hodinách na pěti různých místech Bruselu. 

Protestující se postupně vydali k budově Rady EU, kde se v pozdních odpoledních hodinách sešli lídři členských států, aby posvětili plány na takzvaný pakt pro euro - »úsporná opatření«, která sníží životní úroveň pracujících.

Policisté již před samotnou demonstrací dávali najevo, že očekávají násilné střety a také jimi ze své strany vyhrožovali. Ve čtvrti evropských institucí tak zcela zastavili dopravu a rozsáhlé okolí budovy Rady EU zcela uzavřeli, včetně dvou stanic metra.

Demonstranti se kolem poledne blízko budov EU střetli s policisty, kteří proti nim použili vodní děla a slzný plyn. Dav rozháněli i policisté na koních. 

Do protestů se včera zapojilo hned několik odborových svazů, přičemž jádro demonstrace tvořily ocelářské odbory. »Musíme být solidární se státy, které se kvůli finančním trhům ocitly v potížích, ale to přeci není důvod ke snižování platů, důchodů a k demontáži našeho sociálního systému,« prohlásila před protestujícími šéfka belgického ocelářského odborového svazu FGTB.

Brusel nebyl jediným belgickým městem, které včera zasáhly protesty a stávky.

převzato s Haló novin