DOBRÉ RADY
ČISTÉ SKLENICE
Křišťálové sklenice vyčistíme kartáčkem namočeným v soli. Pak vše důkladně opláchneme vlažnou vodou.
RÝHY NA SKLE
Rýhy na sklíčku hodinek zmizí, pokud je vyčistíme zubní pastou a pak přeleštíme flanelem.
ČESNEKOVÝ ZÁPACH NA RUKOU
Pokud jsme pracovali s česnekem, potřeme si prsty kávovou sedlinou a pak je opláchneme. Pach určitě zmizí.
JE TA RYBA ČERSTVÁ?
Při nákupu si dáváme pozor, aby ryba, kterou kupujeme, byla zaručeně čerstvá. Čerstvou rybu poznáme podle toho, že má lesklé oči a krvavě červené žábry. Naopak ryba zabitá už před delší dobou má oči matné a žábry vybledlé. Ryby dobré jakosti mají také hladký povrch a lesklé šupiny, které pevně přiléhají k tělu. Rybu ihned vykucháme, očistíme a připravíme pro další zpracování. V létě nesmíme rybu skladovat déle než 12 hodin, v zimě nebo v chladničce nejdéle 24 hodin.
SUNARKOVÉ KOSTIČKY
Potřebujete: 500g sunarky, nejlépe pšeničné
250g cukr moučka
500g tuk Hera
3 štamprle rumu
2 lžíce kakaa
marmeládu, pečící papír, čokoládovou polevu
Z mouky, cukru, tuku a rumu vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme kakao. Těsta necháme půl hodiny ztuhnout v chladu.
Obě těsta vyválíme na pláty. Plát obarvený kakaem potřeme marmeládou a přiklopíme
na něho bílý plát. Povrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a nakrájíme
na malé kostičky.