Dolejš: Návrh rozpočtu bez podpory KSČM

13.10.2011 07:31

 

Jedině přechod na rozvojovou dráhu může českou ekonomiku v možné nadcházející krizi posílit. Návrh státního rozpočtu s takovým řešením ovšem nepočítá, proto ho klub komunistických poslanců nemůže podpořit.

Novinářům to na včerejší tiskové konferenci potvrdil poslanec a stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM). »Poslanci KSČM ve 2. čtení podpoří jakýkoli rozumný pozměňovací návrh, obávám se však, že dílčí vylepšování předloženému rozpočtu jen těžko pomůže. Jedině přechod na rozvojovou dráhu nás posílí v krizi, která možná přijde. To je v této chvíli můj hlavní vzkaz k návrhu rozpočtu,« prohlásil Dolejš poté, co sněmovní rozpočtový výbor hlasy poslanců vládní koalice doporučil sněmovně, aby v prvním čtení podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok. Tedy aby schválila jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání.

Opozice návrh kritizovala a navrhovala jeho vrácení k přepracování. »Bohužel, tento návrh koaliční poslanci nepodpořili,« konstatoval Dolejš. Nicméně za zajímavé prý považuje, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před členy výboru »poměrně pokorně přiznal, že předložená data začínají mít velmi virtuální charakter.« Navzdory tomu však odmítá návrh státního rozpočtu přepracovat na základě korigovaných prognóz. »Nejde jen o konečná čísla, ale jde o to, ošetřit v návrhu rozpočtu už dnes zřejmá riziková místa a zvážit, zda rozpočtová koncepce, která je v tomto návrhu zahrnuta, je správnou odpovědí na hrozby, které pravděpodobně přicházejí,« uvedl Dolejš. Skutečnost, že Kalousek připustil, že v příštím roce pravděpodobně předloží novelu zákona o státním rozpočtu, je podle Dolejše jasným signálem toho, že »se nad těmi čísly, a možná i nad systémovými kroky, bude dál diskutovat«.

Čeká nás rozpočtové provizorium

O tom, že ČR problémy neminou, svědčí podle stínového ministra už naplňování hodnot za rok 2011. »Vzhledem k tomu, že zpomaluje ekonomický růst a chování ekonomických subjektů je jiné, než se plánovalo, narůstá výpadek daňových příjmů,« uvedl Dolejš. Dokazuje to propad za září, který podle něj bude do konce roku ještě dále narůstat. »To není krákání opozičního havrana, ale aktualizovaná data renomovaných institucí,« uvedl Dolejš. Vysvětlil, že příjmy návrhu rozpočtu byly kalkulovány na základě optimistické prognózy s růstem 2,7 %. Ve skutečnosti však všechno podle něj svědčí o tom, že v příštím roce dojde k dalšímu snížení daňové kvóty. »Je jasné, že tento problém v příštím roce nevyřeší zvýšení snížené sazby DPH na 14 %, a to tím spíše, že se uvažuje o tom, že tyto peníze skončí na důchodové reformě,« prohlásil. Proto je podle něj aktuální další zvyšování DPH, které by se mělo zvednout na 19 %. »Takovýto způsob shánění peněz do státního rozpočtu by vedl k velké sociální tvrdosti. DPH rozpočet nezachrání,« tvrdí Dolejš. Zároveň nabízí i možnosti, kde vzít potřebné peníze. Jde podle něj jednak o dividendy z ČEZ, peníze ze zrušeného Fondu národního majetku, a také příjmy z EU. Ty jsou na příští rok rozpočtovány v plné výši, tedy sto miliard. »Bohužel praxe ukazuje, že zdaleka těchto hodnot nedosahujeme a vyjádření politické vůle, že se to napraví, klub KSČM uspokojit nemůže,« uvedl Dolejš. Stejně tak za ne zcela excelentní považuje úsilí současné exekutivy zlepšit státní rozpočet omezováním šedé ekonomiky.

Nedostatky vidí také ve výdajích, které by měly v příštím roce klesnout o 0,1 %, avšak oficiální prognóza inflace na příští rok je 3,5 %. »Největší ztráty ve výdajích jsou ztráty v přeceněných a špatně kontrolovaných veřejných zakázkách. Systémového řešení tohoto úniku veřejných peněz jsme se, bohužel, nedočkali,« uvedl Dolejš. Poznamenal také, že ČR se od 1. ledna příštího roku stejně ocitne v rozpočtovém provizoriu, jenom toto provizorium nebude oficiální. (jad)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Dolejš: Návrh rozpočtu bez podpory KSČM

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek