Druhá vlna krize se blíží

06.10.2011 09:21

 

Objevují se významné signály z kovoprůmyslu, především v subdodavatelské sféře automobilek a ocelářské sféře, že se blíží druhá vlna hospodářské krize, uvedl včera na setkání s novináři předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Rada OS KOVO včera zahájila své dvoudenní jednání v Hradci Králové. Na programu je především postoj kováků vůči vládním reformám a spolupráce s občanskými iniciativami v postupu proti asociálním zákonům a rozpočtovým škrtům, které nejen neřeší příčiny krize, ale její dopady na pracující ještě prohlubují.

Kováci jsou v tomto směru solidární se svými kolegy v zahraničí. Proto odpoledne 11. října podpoří svojí fyzickou účastí půlhodinovou blokádu hraničních přechodů mezi ČR a SR. Blokáda několika hraničních přechodů se sousedními státy je součástí protestu slovenského OS KOVO proti škrtům v sociální oblasti, daňovým změnám a redukci práv zaměstnanců v Zákoníku práce. Čeští kováci se zúčastní rovněž protestního pochodu odborářů Bratislavou, připraveného o den později.

Rada OS KOVO včera také rozhodla, že podpoří protestní akci občanského sdružení ProAlt proti vládním reformám. Demonstrace má být 22. října v Praze a odbory KOVO na akci očekávají účast několika tisíc svých členů. »Odbory KOVO se do protestu zapojí aktivně, nebude to symbolická účast,« řekl Středula. Nevyloučil, že odbory pro dopravu mimopražských protestujících objednají zvláštní vlak ze severní Moravy do Prahy. Demonstrace proti vládním reformám má být na pražském náměstí Republiky a již dříve ji podpořila Českomoravská konfederace odborových svazů.

Chystanou demonstraci Středula označil za legitimní vyjádření nesouhlasu s vládní politikou v oblasti připravované reformy důchodů, daní a sociálních dávek. »Vláda přistupuje k řešení problému českých občanů způsobem, že trestá poctivé tím, že mají platit více, například zvýšením DPH,« řekl.

Připomněl, že dosud protesty proti vládním reformám dělaly pouze odbory. Již dříve šéf kováků uvedl, že se odbory poprvé po 20 letech spojují v tlaku na vládní koalici se zástupci různých občanských iniciativ.

převzato z Haló novin 

 

Diskusní téma: Druhá vlna krize se blíží

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek