Dva stranické "sjezdy" vládních stran a jedna protivládní demonstrace.

25.10.2011 09:56

V sobotu 22. října se konaly „významné“ sjezdy dvou stran vládní koalice - ODS a TOP 09 a jedna „bezvýznamná“ demonstrace.

Z obou sjezdů konala ČT  přímé přenosy po celé dva dny jejich trvání. Oba předsedové stran se chválili jak dobře pracují pro blaho lidu prosazováním reforem. Všichni diskutující jim sekundovali, jak to dobře vedení stran pracuje, žádné kritické připomínky nebylo slyšet. Místopředseda TOP 09 a "nejlepší ministr financí zeměkoule" Kalousek optimisticky a rozšafně vysvětloval, jak bezproblémovně sníží rozpočtový schodek během několika málo příštích let. Jako bychom žili na samostatné planetě, již se problémy okolí vůbec nedotknou. Je vidět, že se nepoučil z katastrofálně špatně sestaveného rozpočtu na rok 2009, kdy nebral v úvahu vliv finanční krizi ve světové ekonomice. 

Naopak z demonstrace svolané organizací ProAlt a podporované odborovými svazy  a opozičními stranami, které se zůčastnilo několik tisíc lidí, ČT ukazáala jen krátké šoty. 

Na demonstraci vystoupili kromě představitelů ProAltu (např. Terezy Stockelové)  také zástupci další iniciativ – například Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Tomáš Vokoun z Akčního spolku nezaměstnaných, Ilona Švihlíková za Alternativu zdola a ze Spojenectví práce a solidarity, představitel Ligy starostů Jan Neoral, Eva Novotná z Iniciativy Ne základnám, Kristýna Pešáková z Nesehnutí, zástupkyně Litoměřické výzvy a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Po projevech se vydal protestní průvod Prahou z náměstí Republiky směrem k Úřadu vlády ČR. Tam vystoupili zástupci čtyř politických stran. Iniciativa ProAlt se jich ptala, zda, pokud se dostanou k moci, zruší asociální reformy Nečasovy vlády. Odpovídali předsedové sociální demokracie Bohuslav Sobotka, komunistů Vojtěch Filip, zelených Ondřej Liška a pirátů Ivan Bartoš. Pozvaný zástupce KDU-ČSL na protestu nevystoupil. Přítomní politici vyjádřili negativní stanoviska svých stran k prováděným reformám a svou připravenost většinu resp. všechny reformy zrušit.

Zástupce ProAltu, Jan Májíček, při svém projevu prohlásil: „Budeme se bránit a budeme bojovat za svá práva. Musíme vytrvat a musíme si dobře pamatovat, kdo co sliboval, slibuje a bude slibovat. Naší zbraní je naše paměť a naše vytrvalost. Až se vrátíte domů, řekněte svým kolegům a přátelům, že odpor má smysl, že je potřeba neustupovat.“

Projevy jednotlivých řečníků lze nalézt ZDE resp. odkazy na projevy ZDE

 

 

Diskusní téma: Dva stranické "sjezdy" vládních stran a jedna protivládní demonstrace.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek