Dvojí péče pro pacienty je nepřípustná

28.06.2011 10:32

Výňatek z rozhovoru s Taťánou Jirousovou, praktickou lékařkou a zastupitelkou města Soběslavi (KSČM) (úplné znění je v úterních Haló novinch):

*+Již tři a půl roku jsme nuceni platit Julínkovy regulační poplatky ve zdravotnictví. Došlo podle ukazatelů z vaší praxe skutečně k poklesu zbytečných návštěv pacientů, jak exministr zamýšlel?

Určitě k poklesu nedošlo. Přesná čísla ze své ordinace sice nemám, ale kolegyně neuroložka udělala roční přehledy. Vyplynulo z nich, že jí ubyli zhruba tři až čtyři pacienti. Domnívám se tedy, že regulační poplatky nic neregulují a jejich zavedení nemá žádný racionální základ. Je proto správně, že KSČM dlouhodobě navrhuje jejich úplné zrušení.

*+Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, jejíž součástí je například zákaz připlácení na nadstandard, byla minulý týden schválena sněmovnou. Jaký je váš názor?

Domnívám se, že tím skutečně dojde k zavedení dvojího zdravotnictví podle výše konta pacientů. Zdravotní péče se tímto stane pro některé lidi daleko méně dostupnou. Přístup ke zdravotní péči musí být přitom pro všechny stejný, jak se o tom hovoří v Ústavě. Každý pacient má být léčen tzv. lege artis, tedy podle posledních dostupných trendů. Nelze připustit, aby nějaký pacient dostal pouze péči základní a druhý, který si to bude moci dovolit, péči daleko lepší. Maximálně lze souhlasit s tím, aby si lidé připlatili třeba za lepší ubytování s televizí, ledničkou, apod. S novelou v takovémto znění skutečně souhlasit nelze.

*+ Zaznamenáváte u vašich pacientů poslední dobou zvýšené obavy z růstu spoluúčasti?

Ano. Jedna z mých pacientek, která měla problémy se žlučovodem, se bála jít do nemocnice. Někde totiž slyšela, že už teď bude muset platit stokorunu za den. Žije-li v domě s pečovatelskou službou či v domově důchodců, musí bydlení platit dál, i když je v nemocnici. Pacientka se tedy bála, že už jí nezbude na nic jiného a nebude moci pobyt v nemocnici zaplatit. Obavy mnoha pacientů jsou tedy velké. Nejen z tohoto důvodu se snažím všem pacientům nacházet léky, které jsou s nejnižším doplatkem.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Dvojí péče pro pacienty je nepřípustná

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek