Ekonomika má sloužit všem

10.10.2011 08:10

 

Ke kořenům finanční a hospodářské krize se pokoušel v Otázkách Václava Moravce na ČT dojít nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, mnoho prostoru však nedostal.

»Mě nezajímá růst hrubého domácího produktu, když pracující Američan třicet let stagnuje, když prospěch z tohoto růstu má pouhé jedno procento společnosti. Ekonomika má sloužit všem, nejen bankéřům, manažerům a majitelům korporací. Prémie a bonusy udělované za dravčí, predátorské úvěrování vůbec neodpovídají přidané hodnotě hypertrofovaného finančního průmyslu,« začal vysvětlovat složitou problematiku Stiglitz. Prostor však dostával především poradce banky Goldman Sachs a Nečasovy vlády Vladimír Dlouhý.

»Market failure, market failure, jak se to řekne česky, pomozte mi, pane profesore Švejnare,« žádal dalšího hosta ve studiu. »Aha, už jsem si vzpomněl, to víte, já teď ve své profesi hovořím více anglicky než česky, selhání trhu. Takže selhal trh, nebo také třeba jeho regulátoři,« vznesl otázku na Stiglitze. »Když zloděj ukradne lízátko, je to vina zloděje, nebo policisty, že ho nechytl? No a tady dokonce zloději dávali policistům miliony, aby se nedívali, aby se dívali úplně jinam,« odpověděl americký ekonom českému neoliberálovi.

Moderátor pak raději debatu urychleně přenesl na téma problémy eurozóny a případný bankrot Řecka. Ministr financí Slovenska Ivan Mikloš si myslí, že Řecku je sice třeba pomoci, ale z EU a eurozóny se nesmí dělat žádná transferová unie, jen je třeba zpřísnit současná pravidla a dosáhnout jejich vynutitelnosti. Souhlasí prý tedy v podstatě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Stiglitz mu připomněl, že EU vznikala pod úplně jinými hesly a principy. Byla vytvořena na základě solidarity a právě tím imponovala lidem z vnějšku, že se západní vlády zavázaly pomáhat slabším a postupně vyrovnávat životní úroveň na celém kontinentu. »To, co tady slyším, popírá smysl Unie,« dodal.

Švejnar si myslí, že Evropané a jejich Unie vždy stáli před velkými úkoly, které se zdály nezvladatelné, ale vždy je zvládli. Společně prý zvládnou i současnou krizi. Oponoval tím šotu s prezidentem republiky Václavem Klausem, který prohlásil, že problémy přinesla zbrklá integrace Evropy a její prohlubování. Jak je mají v rámci současného politicko-ekonomického systému zvládnout, bohužel Švejnar blíže nevysvětlil. Jak se shodli odborníci na Vratimovském odborném semináři, v rámci současného systému jsou totiž neřešitelné. (mr)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Ekonomika má sloužit všem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek