Evropská kontrola rozhoupala židli pod Kalouskem

29.05.2012 20:55

 

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Jiřího Dolejše k informacím o údajné manipulaci s audity čerpání z evropských fondů.

 



Premiér Petr Nečase minulý týden ze summitu EU vzkázal, že úplné zastavení čerpání peněz z EU, které nám reálně hrozí, by mohlo nejen skokově navýšit státní deficit (což by totálně rozložilo vládní program finanční konsolidace), ale také rozkolísat finanční trhy. Průšvih s evropskými fondy v řádu stamiliard vznikl už dříve,  především kvůli liknavosti a nekompetentnosti centrální vlády (vzpomeňme problémy v resortu ministerstva školství či dopravy).
      
Domácí mediální svět dnes žije úplatky, souvisejícími s manipulací veřejné zakázky při rekonstrukci buštěhradského zámku. S rekonstrukcí měly pomoci také fondy EU skrze regionální operační program, a tak ministerstvo financí v této souvislosti ihned preventivně zastavilo tento program pro střední Čechy. Ale kauza Davida Ratha není tím důvodem, proč nám hrozí zablokování čerpání evropských zdrojů. Je jím nefunkční systém národní kontroly.
      
Stranou pozornosti zůstává jiná, velmi varovná informace. Důvěrný návrh výroční zprávy Evropského účetního dvora (něco jako unijní NKÚ) z počátku letošního května hovoří o tom, že jejich kontrola zjistila významné riziko. Brusel prostě prý nevěří Kalouskovi a jeho lidem a dal jim to písemně. Tvrdí, že centrální auditní orgán České republiky při ministerstvu financí systematicky upravuje výsledky auditů čerpání evropských dotací tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb. A tento auditní orgán v resortu Miroslava Kalouska nese dnes v ČR hlavní odpovědnost za kontrolu evropských peněz. Česká vláda na něj přesunula větší pravomoci poté, co jiné státní orgány už ztratily v očích Bruselu důvěryhodnost.
      
Evropská komise může v případě významných chyb Kalouskových úředníků plošně zkrátit dotace, záměrné falšování je pak dokonce trestným činem. MF ČR alarmující informaci, kterou zveřejnil 24. května 2012 jako první internetový deník Insider, odbylo s tím, že jde jen o předběžná zjištění. Předpokládá, že konečná výroční zpráva po ukončení tzv. kontradiktorního řízení už tuto výhradu obsahovat nebude. A hned obvinilo média z manipulace s důvěrnými informacemi. Evropští auditoři přitom už mají s ČR své zkušenosti – za rok 2010  našli v českých účtech pět procent chyb (dvojnásobek normy), přestože Praha nenašla nic.
        
Evropský účetní dvůr si ke kontrole vybral některé konkrétní projekty z dotačních programů Doprava. Kalouskův auditní orgán do Bruselu poslal zprávu o tom, že je všechno v pořádku (špatně prý bylo rozděleno pouze 1,85 procenta evropských dotací). Evropská kontrola však měla zjistit, že v dopravních projektech bylo chybně rozděleno 41,82 procenta z celkové částky 160 miliard..To už by ale znamenalo krácení dotačního programu, a pokud by kontrola selhala úplně, tak by mohl být celý program zastaven. Výsledek měl být např. upraven tím, že problém stavby zdvihacího mostu v Kolíně a prohloubení Vltavy u Hluboké byl přesunut do letošního roku.
    
Celé to signalizuje, že nejde o nahodilou odchylku, ale že chyba je v celém systému kontroly čerpání evropských peněz.. Znamenalo by to především, že nefunguje profesionální kontrola v rámci Kalouskova impéria, slabá je veřejná kontrola v rámci územních samospráv a nedostatečné jsou kompetence i kapacita nezávislé kontroly prováděné NKÚ. Něco takového by bylo nezbytné z gruntu řešit. Přeci nelze požadovat, aby mizející miliardy na tomto úseku zaplatili občané na rostoucích cenách a prostřednictvím dalších a dalších škrtů ve veřejných rozpočtech. A za falšování zpráv v rozsahu desítek miliard korun by byl důvod i pro vyvození osobní odpovědnosti viníků.
 
 
Autor: Jiří DOLEJŠ, poslanec PČR za KSČM a místopředseda ÚV KSČMZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM

Diskusní téma: Evropská kontrola rozhoupala židli pod Kalouskem

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek