Gejzíry návrhů, jak řešit korupci

17.10.2011 10:16

 

Zatímco kalendářní podzim se neodbytně přihlásil prvními plískanicemi, mrazíky a vločkami sněhu, očekávaný »žhavý« politický podzim zatím nenastal.

Vládnoucí koalice si s použitím průzkumů volební přízně dobře spočítala, co by ji čekalo v případě předčasných voleb, a v zájmu udržení »korýtek« si její strany vzájemně udělily generální pardon na všechny aféry a vzájemné podrazy, kterými se pravicová část politické scény jen hemží.

Servilní část médií to rychle pochopila, nad řadou afér se zavřela voda – a sněmovní buldozer ODS-TOP 09-VV může v relativním klidu prohrnovat cestu dalším asociálním návrhům ohrožujícím a napadajícím životní podmínky podstatné většiny obyvatel.

Co na tom, že předvolební sliby neplatí, co na tom, že důvěra ve vládu a většinu jejích členů klesá na minimum, co na tom, že současná parlamentní opozice by v případných předčasných volbách získala výraznou (podle některých průzkumů dokonce ústavní) většinu – teď je možnost urvat pro sebe i pro své sponzory a kmotry co nejvíc, však to »zbytek« společnosti zaplatí…

Občas je však přece jen nutno ukázat se veřejnosti alespoň naoko v jiném světle. K tomu je třeba vybrat nějaký obecně kritizovaný jev, předvést se veřejnosti jako průkopník radikálního řešení a po ochabnutí zájmu ze svých požadavků podstatně slevit, nebo na ně úplně zapomenout.

Názorným příkladem z poslední doby je diskuse nad financováním politických stran a zavedením stropů na jejich výdaje spojené s volbami. Přes dlouhodobé a mnohokrát opakované požadavky představitelů KSČM, ale i dalších, menších politických stran a řady nevládních organizací, na zprůhlednění toku financí a hospodaření stran a na omezení volebních nákladů bylo celé roky více méně ticho.

(Podle výročních finančních zpráv vynaložily dvě nejúspěšnější politické strany v loňském roce na volby více než 800 mil. Kč.) Také poslední návrh na změnu zákona, pocházející z dílny poslaneckého klubu KSČM, koalice ve sněmovně od jara blokuje a vláda ho hodlá smést ze stolu.

V několika předcházejících týdnech se ale situace změnila. Způsobila to jednak hodnotící zpráva monitorovacího týmu GRECO (mezinárodní organizace Skupiny států proti korupcivzniklé z iniciativy Rady Evropy), která důrazně upozornila na projevy neprůhledného financování a korupčního jednání politických stran v ČR, druhak snaha překrýt iniciativu komunistických zákonodárců, ale také vynořující se termín dalších voleb (do zastupitelstev krajů a další třetiny Senátu).

Jakoby mávnutím kouzelného proutku vystřelují jednotlivé strany gejzíry návrhů, jak financování politických subjektů zprůhlednit, jak zabránit korupci (nejagilnější jsou právě ty strany, které v současné době samy čelí řadě korupčních afér), nebo jak omezit volební výdaje.

Řada lidí jim tleská. Neví totiž, že nejde o vlastní návrhy, ale pouze o reflexi požadavků GRECO, kterými je ČR jako účastnící se stát vázána, a že za vlastní je možno pokládat pouze rozdíly v přístupech k technickému řešení jednotlivých problémů.

S jednou výjimkou: návrh KSČM vznikl ještě před zveřejněním hodnotící zprávy a to, že se výrazně přibližuje požadavkům monitorovací závěrečné zprávy, není výsledkem kopírování, ale objektivního posouzení situace v ČR. Škoda, že média berou tuto skutečnost na vědomí jen okrajově.

Chtělo by se říci – dík i za to. Doufejme jen, že tentokrát nepůjde pouze o politický exhibicionismus a že po opadnutí hlavní vlny zájmu nehodí právě strany s nejvyšším rizikem korupčního jednání své dnešní sliby a předsevzetí »za hlavu«.

Milan BIČÍK, místopředseda ÚV KSČM

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Gejzíry návrhů, jak řešit korupci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek