Generální stávka v Řecku

29.06.2011 09:32

 

ATÉNY - Na projednávání a schvalování řeckého programu úsporných opatření v parlamentu, požadovaných eurozónou, reagovali Řekové vyhlášením dvoudenní generální stávky, která začala včera. Poslanci mají o opatřeních, která povedou ke snižování platů a zvýšení daní, hlasovat dnes a zítra.

Řekové stávkují, protože se zaměstnancům kvůli zrušení většiny příplatků a odměn sníží mzdy o desítky procent. Zároveň porostou nepřímé daně, které způsobí nárůst cen zboží, a také zvláštní přímá daň, kterou platí důchodci. Odmítají vydírání. Jenže šéfové Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu řekli, že bez schválení úsporných opatření parlamentem další část dohodnuté finanční pomoci Řecku neposkytnou.

K protestu vyzvaly především dvě největší odborové organizace v zemi, GSEE, která sdružuje zaměstnance soukromého sektoru, a ADEDY, jež zastupuje státní sektor. Připojily se k nim také komunistické odbory PAME. »Vláda nám vyhlásila válku a my na ni odpovíme stejně,« prohlásil Spyros Linardopulos z PAME, které zorganizovaly blokádu v přístavu Pireus.

Cíl před parlamentem

Každá organizuje demonstrace v jiném čase a na jiném místě, ale očekávalo se, že všechny protestní průvody večer zamíří k parlamentu, kde se prakticky nyní už denně srocují tisíce lidí z živelného hnutí Nespokojených. Jen na centrálním aténském náměstí Syntagma se včera přes den shromáždilo nejméně 20 000 demonstrantů, které sledovalo přes 5000 policistů. Došlo k potyčkám s mladými demonstranty, proti nimž policie použila slzný plyn a zatýkala je. Lidé mluvili o provokaci ze strany mladých – házeli kameny a zápalné lahve - která měla protesty znevážit. Plánovaná vládní drastická opatření jsou v Řecku velice nepopulární. Podle průzkumů s nimi nesouhlasí až 80 % lidí.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Generální stávka v Řecku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek