Hanák: Úplatky až sto procent ze zakázky!

15.06.2011 14:10

Zaměstnavatelům ve stále větší míře vadí korupční prostředí v ČR.

Jedním z důvodů je skutečnost, že pro podniky je korupce drahá záležitost, jen přímá cena za ni přesahuje podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy ČR 40 miliard korun.

»V systému se točí ohromné mnohamiliardové částky, které jsou firmy nuceny kalkulovat do svých nákladů,« uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci X. fóra Zlatá koruna. To se včera uskutečnilo v pražském TOP Hotelu Praha za účasti předsedy vlády Petra Nečase a tří stovek účastníků z řad byznysu, státní a veřejné správy, diplomatů a zástupců nevládních organizací.

Jak Hanák připomněl, korupce se  stala přímo součástí ekonomické kalkulace podniků, která musí počítat s průměrnou výší úplatku z hodnoty veřejné zakázky kolem 16 %, přičemž nejčastěji poskytovaný úplatek je na úrovni 10 %. V řadě případů dosahují však úplatky od několika desítek procent až po 100 % z hodnoty zakázky!

Z šetření svazu vyplývá, zaměstnavatelé očekávají od vlády intenzivnější potírání korupce a její dosavadní kroky hodnotí jako nedostatečné a zatím nepřinášející efekt. »Podle třetiny zástupců byznysu se korupční situace v naší zemi letos dokonce zhoršila,« poukázal Hanák na jarní šetření svazu mezi 1600 členskými firmami.

Hanákovo konkrétní vystoupení zaujalo, na rozdíl od Nečasova, kterého na sociálních sítích občané tvrdě zkritizovali.

Shrnuto a podtrženo: V současném korupčním prostředí jsou podnikatelé nuceni přizpůsobovat se poměrům a stávají se součástí obludné korupční mašinérie. Jen ve stavebnictví si zhruba 40 % ředitelů firem nedokáže představit získání veřejné zakázky bez úplatku! To je alarmující, ale vládnoucí politiky to ponechává v klidu.

převzato z Haló novin

K tomu si dovolím podotknout, že p. Hanák si stěžuje sám na sebe. K úplatkům je zapotřebí dva - jeden co dává a druhý co bere. Obojí je trestné, tak se ptám proč podnikatelé nepodávají trestní oznámení na státní úředníky? Jinak tuto korupci vlastně přímo podporují resp. dokonce vyvolávají!! Jak si představují, že by šlo korupci, bez jejich svědectví,vůbec odhalit, dokázat a potrestat?

doplnil Jan Jančura, Ostrava-Poruba

Diskusní téma: Hanák: Úplatky až sto procent ze zakázky!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek